La Vanguardia (Català)

Més marge amb l’IVA

L’objectiu és augmentar la recaptació i reduir el frau

- DANIEL ROVIROSA Brussel·les. Servei especial

La UE estudia donar més llibertat als estats per fixar l’IVA, una mesura que pretén augmentar la recaptació i alhora millorar la lluita contra el frau, encara que té el risc de facilitar la competènci­a fiscal.

La Comissió Europea va presentar ahir un pla d’acció perquè els governs tinguin més flexibilit­at a l’hora de fixar el tipus mínim de l’impost sobre el valor afegit (IVA). De moment, no hi ha cap proposta legislativ­a concreta sobre la taula, però Brussel·les ha obert el debat per buscar fórmules que en darrer terme permetin augmentar la recaptació i lluitar contra el frau fiscal.

En qüestions fiscals, l’Executiu comunitari ha d’anar amb peus de plom abans de presentar una proposta, si vol que tingui possibilit­ats de tirar endavant. Per aprovar qualsevol modificaci­ó en aquest àmbit, es requereix la unanimitat de tots els estats membres, que s’han assegurat blindar-se en aquesta matèria i molts dels canvis legislatiu­s que s’han proposat han acabat naufragant.

Actualment, a la Unió Europea hi ha un tipus mínim harmonitza­t del 15% per a tots els països i si ho desitgen, els estats poden fixar tipus inferiors a un conjunt de béns i serveis que estan estrictame­nt delimitats per les normes comunitàri­es. Brussel·les proposa ara dotar aquest sistema de més flexibilit­at i per això ha plantejat dues opcions.

La primera d’elles consisteix a mantenir aquest tipus mínim estàndard del 15%, però revisar la llista de béns i serveis cada cert temps, “amb regularita­t”. La segona alternativ­a és més ambiciosa, ja que consisteix a eliminar la llista dels productes que es poden beneficiar del tipus reduït i permetre, fins i tot, abolir el tipus harmonitza­t del 15%. D’aquesta forma, cada govern tindria absoluta llibertat per decidir quin tipus d’IVA vol aplicar cada producte o servei.

Tot i això, la Comissió Europea reconeix que en aquest últim cas caldria establir una sèrie de salvaguard­es per evitar la competènci­a fiscal al mercat interior i per impedir que puguin augmentar els costos de compliment per a les empreses.

Brussel·les confia que aquest nou pla d’acció serveixi també per fer el primer pas cap a la creació d’un sistema d’IVA únic al comerç transfront­erer, dins del mercat únic. Avui dia, els intercanvi­s entre països es graven en relació amb els tipus del país de destinació, fomentant així l’evasió fiscal. Segons els càlculs de l’Executiu comunitari, es perden una mitjana de 40.000

Brussel·les presentarà abans que s’acabi l’any un sistema per simplifica­r l’IVA del comerç electrònic

milions d’euros a l’any a la Unió Europea.

Amb la proposta d’avui, s’iniciarà el debat amb els estats membres i el Parlament Europeu per trobar mesures que permetin lluitar contra el frau fiscal i la Comissió Europea plantejarà una nova reforma legislativ­a el 2017.

Finalment, Brussel·les presentarà abans que s’acabi aquest any una nova proposta per modernitza­r i simplifica­r l’IVA al sector del comerç electrònic transfront­erer, en el marc de la seva estratègia per crear un mercat únic digital. La futura mesura buscarà que les publicacio­ns electròniq­ues puguin beneficiar­se del mateix tipus reduït que avui dia tenen les publicacio­ns en paper. “Els llibres electrònic­s i els diaris digitals podran igualar-se als llibres i diaris en paper, tenir les mateixes regles d’IVA”, va dir el comissari d’Economia, Pierre Moscovici.

 ?? OLIVIER HOSLET / EFE ?? Pierre Moscovici, comissari d’Afers Econòmics
OLIVIER HOSLET / EFE Pierre Moscovici, comissari d’Afers Econòmics

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain