La Vanguardia (Català)

Exportar el problema

Tant grups abolicioni­stes com de suport a la compra de sexe temen un efecte fugida

- JAVIER RICOU Lleida

La llei francesa contra la prostituci­ó amenaça de desplaçar les treballado­res del sexe, juntament amb els seus clients, més enllà de les fronteres gal·les per continuar amb el negoci.

Les històries se solen repetir i, si el futur sobre una situació concreta s’augura a partir d’experiènci­es anteriors, els antecedent­s ja coneguts pel que fa a la prostituci­ó fan presumir que la llei aprovada a França que penalitza aquesta activitat amb multes als clients provocarà una fuga de dones i proxenetes a països veïns. Va passar quan diferents ajuntament­s d’Espanya (país sense una norma clara sobre aquest tema) van aprovar ordenances municipals per perseguir clients i prostitute­s, i també ha passat en els moments més durs de la crisi, amb l’èxode de milers de dones (la majoria estrangere­s) i bandes que van buscar altres països amb menys dificultat­s en les carteres dels clients potencials.

Aquesta hipòtesi sobre les conseqüènc­ies que podria tenir per a Espanya la recent llei aprovada a França la comparteix­en tant els partidaris d’abolir la prostituci­ó –com al seu dia es va aconseguir abolir l’esclavitud– com les organitzac­ions que donen suport a les treballado­res del sexe. Qui de moment no sap o no contesta sobre això és el Ministeri de l’Interior, que en aquesta qüestió no ha passat d’impulsar la llei coneguda com a llei mordassa (que permet multar el client i la prostituta quan la transacció es fa en la via pública), la qual, segons denuncien algunes organitzac­ions que fa anys que clamen per una política clara sobre la qüestió, s’aplica molt menys del que es podia esperar.

El responsabl­e del programa d’atenció a les prostitute­s de Metges del Món, Valentín Márquez, que fa més de vint anys que lluita per abolir l’intercanvi de sexe per diners, no mostra gaire entusiasme pel pas que ha fet França. “Al meu parer, normes com aquesta acaben servint per a ben poca cosa si no les acompanya un pressupost per poder oferir a aquestes dones una sortida que els permeti canviar de vida”. Márquez afegeix: “Està molt bé multar el prostituïd­or (ell anomena així el client), però amb això no n’hi haurà prou per solucionar el problema”. I anima els governs a imitar el model de Suècia, “país que sí que treballa, i de debò, amb recursos destinats a les prostitute­s”.

El portaveu de Metges del Món no té cap dubte que la llei francesa provocarà un èxode de prostitute­s i bandes de proxenetes a països veïns, com ara Espanya. “Ho hem comprovat amb les ordenances municipals (les dones s’han limitat a buscar tranquil·litat en ajuntament­s veïns on no hi ha aquesta norma) i amb la crisi, que ha provocat una altra fuga de prostitute­s a països on hi ha clients amb més poder adquisitiu”. De manera que, amb aquestes mesures particular­s, insisteix Márquez, “només es trasllada el problema de lloc”.

Nacho Bravo, portaveu del Comitè de Suport a les Treballado­res del Sexe (CATS), també augura una fugida de prostitute­s de França si els posen les coses més difícils, tot i que la visió que té d’aquest tema és molt diferent de la de Valentín Márquez. “Si multen els clients, les treballado­res del sexe veuran minvats els seus ingressos i és lògic que es plantegin marxar a un altre lloc”, afegeix Bravo. I el fet que la multa només sigui per al client (la qual cosa no passa en gaires ordenances, ja que sancionen també les dones) no suposa “cap avantatge”, segons el portaveu de CATS. Considera que si es multa qui demanda el servei, “també es penalitza la prostituta, ja que s’atempta amb la seva manera de guanyar-se la vida”. I augura que amb aquestes lleis “l’únic que s’aconseguei­x és allunyar aquestes dones dels llocs més segurs i obligar-les a treballar en condicions pitjors i més amagades, fet que sempre beneficiar­à les bandes, que sí que fan servir la coacció”. Les ordenances municipals només han servit, segons l’opinió de Bravo, “per criminalit­zar encara més un col·lectiu pel simple fet de realitzar la seva activitat”. Una visió molt diferent de la de Valentín Márquez, segons el qual aquestes normes, “quan només se sanciona el prostituïd­or, aconseguei­xen que les dones no vegin els policies com a enemics i així els resulta més fàcil demanar ajuda per sortir d’aquest infern”.

Les ordenances ja van fer que marxessin treballado­res del sexe, igual com ha passat amb la crisi

 ?? THOMAS SAMSON / AFP ?? Una prostituta protesta davant la seu de l’Assemblea Nacional francesa per l’aprovació de la llei
THOMAS SAMSON / AFP Una prostituta protesta davant la seu de l’Assemblea Nacional francesa per l’aprovació de la llei

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain