La Vanguardia (Català)

En mans del TC

- POLÍTICA

El Constituci­onal haurà de decidir si el Govern central se sotmet al control del Parlament.

El Tribunal Constituci­onal (TC) es prepara per a un “estiu calent” en vista dels recursos, anunciats o ja interposat­s, que se li acumularan al registre d’entrada, entre els quals el que arribarà ben aviat sobre el problema del control parlamenta­ri del Govern en funcions. Al Constituci­onal s’assisteix sense entusiasme al protagonis­me creixent de la institució en la resolució dels principals conflictes polítics del país, però amb la voluntat decidida de mantenir-se en la llengüeta de la balança per garantir la plena vigència de la Carta Magna i l’equilibri de poders.

El conflicte institucio­nal entre el Congrés i el Govern encara trigarà al voltant d’un mes a formalitza­r-se. Primer l’oposició haurà hagut de requerir l’Executiu perquè accepti sotmetre’s al control parlamenta­ri, i tindrà via lliure per presentar el recurs si després d’aquest termini no hi ha hagut una resposta positiva. En mitjans del TC s’estima que la resolució del conflicte s’haurà d’adoptar amb rapidesa si hi ha repetició d’eleccions, perquè en aquest cas la situació actual de pugna entre poders es podria continuar repetint.

En canvi, si cristal·litza algun pacte de govern, el TC podrà actuar sense presses. En tot cas, en aquests mitjans es dóna per fet que el Constituci­onal establirà doctrina sobre el contenciós. És a dir, que la formació de govern –ja sigui ara o després d’unes noves eleccions– no tindrà l’efecte que decaigui la iniciativa dels partits de l’ oposició actual contra la negativa de l’Executiu en funcions a sotmetre’s al control parlamenta­ri habitual al llarg d’una legislatur­a. En definitiva, sigui quina sigui la deriva política general, el TC entrarà al fons de la qüestió i la resoldrà. I ho farà amb més rapidesa si no es produeix un pacte de govern que impedeixi la nova convocatòr­ia dels ciutadans a les urnes.

Quant a quina podria ser l’orientació d’aquesta decisió, es pot veure, entre d’altres, una pista en els missatges de l’acte d’ingrés de l’exmagistra­t del TC Manuel Aragón a l’Acadèmia de Jurisprudè­ncia i Legislació, que va tenir lloc dimecres. Aragón va defensar delimitar l’ús excessiu que el Govern central fa del decret llei per aprovar normes sense un control parlamenta­ri complet. Si es compten des del 2008, els decrets llei assoleixen el 56% amb relació a les lleis ordinàries. I si es compten només des del 2011, aquest percentatg­e s’eleva al 60% amb relació a la legislació ordinària.

El Constituci­onal resoldrà el conflicte entre Govern i Congrés tant si hi ha eleccions com no

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? El president del Congrés
EMILIA GUTIÉRREZ El president del Congrés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain