La Vanguardia (Català)

Poroixenko insisteix que Ucraïna continuarà el seu camí cap a la UE

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

El resultat del referèndum holandès es va convertir ahir en una ocasió més perquè les autoritats d’Ucraïna i Rússia mostressin punts de vista antagònics. El president ucraïnès, Petró Poroixenko, va justificar el no holandès assenyalan­t que es tractava d’un rebuig a la Unió Europea i no un rebuig a Ucraïna. El Kremlin, per la seva banda, va apuntar que la votació va demostrar desconfian­ça en les autoritats ucraïneses sorgides de la revolució de l’Euromaidan de fa dos anys.

Poroixenko va subratllar el caràcter no vinculant del referèndum sobre l’acord d’associació UE-Ucraïna. “Segons la Constituci­ó holandesa, aquest referèndum té únicament caràcter consultiu. Ara la paraula la tenen el Govern, els parlamenta­ris i els polítics holandesos. Estic segur que, estratègic­ament, no és un obstacle al camí d’Ucraïna cap a Europa”, va assegurar el líder ucraïnès.

Segons Poroixenko, el referèndum es va planejar com “un atac contra la unitat d’Europa” i els valors europeus. “No ens apartarem del camí de la integració europea”. El ministre d’Exteriors, Pavló Klimkin, va afegir que la votació no tindrà conseqüènc­ies, més enllà que l’acord tindrà validesa temporal i no permanent. Més autocrític es va mostrar el president del Parlament ucraïnès, Volodimir Groisman, aliat de Poroixenko i favorit per ser el pròxim primer ministre del país. Groisman va escriure a Facebook que el no holandès és un “senyal molt alarmant per a Ucraïna” i va comminar el Govern a “donar senyals clars als ucraïnesos i a la comunitat internacio­nal que ens movem sense pausa en el camí de les reformes europees”, unes reformes que el Govern ucraïnès triga a posar en pràctica.

Per a les autoritats de Rússia, enfrontade­s al Govern de Kíev des de l’expulsió de l’expresiden­t prorús Víktor Ianukóvitx, i després amb l’annexió de Crimea i la guerra de l’est d’Ucraïna, la votació holandesa demostra el rebuig d’un sistema polític que, segons Moscou, ha fracassat a Ucraïna. “Els ciutadans holandesos tenen preguntes i desconfian­ça” cap a l’acord amb Ucraïna, va assenyalar el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov.

El president del Comitè d’Exteriors de la Duma, Aleksei Puixkov, va assegurar que és un reflex “del temor que s’experiment­a a Europa a allò que avui és Ucraïna”. El politòleg Serguei Utkin, del Centre d’Anàlisi de Situació de l’acadèmia de Ciències de Rússia, va dir a l’electrònic Gazeta.ru que “ha aparegut un motiu més perquè en els pròxims anys no es plantegi el tema de l’ampliació de la UE”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain