La Vanguardia (Català)

L’Estat Islàmic contraatac­a amb el segrest de 300 obrers sirians

L’ONU reprèn els esforços diplomàtic­s de cara a una transició política

- DAMASC Redacció i agències

Fa setmanes que l’Estat Islàmic (EI) perd terreny a Síria. Ahir, per exemple, no va poder mantenir les seves posicions al nord, en la principal ruta d’avituallam­ent amb Turquia. Però això no vol dir que no conservi unitats capaces de contraatac­ar, especialme­nt a prop de Damasc, grups armats com els que ahir van ocupar una fàbrica de ciment i se’n van emportar entre 200 i 300 treballado­rs.

Els segrestos massius no són una novetat en la guerra civil siriana, que ara entra en el sisè any. Els cristians i els yazidites saben molt bé de què van. Tot i això, fins ara els gihadistes no havien trobat valor en la captura de musulmans, com és el cas dels obrers de la fàbrica de ciment d’Al-Badia, a Dumai, uns 40 quilòmetre­s a l’est de Damasc.

Els motius poden ser diversos, des d’utilitzar-los en un possible canvi de presoners fins a posarlos a treballar a la fortificac­ió de les places que encara estan sota control gihadista.

Els combats són intensos als voltants de Dumai des de dilluns passat. Allà hi ha un aeroport militar i una central elèctrica que el Govern sirià no pensa cedir.

La televisió estatal va parlar de uns 300 segrestats, però fonts rebels van indicar que no passen de 200. En tot cas, la magnitud de l’operació, sota els bombardejo­s de l’aviació russa i la fustigació de l’artilleria regular siriana, dóna una idea de la capacitat de maniobra que conserven els gihadistes al centre del país.

La situació al nord d’Alep és molt diferent. Lluny de les zones d’aprovision­ament, amb la frontera turca més blindada que mai, l’Estat Islàmic no troba reforços per resistir l’assetjamen­t de les forces lleials al règim i ahir va perdre Al-Rai, una població clau per controlar la carretera que porta a Turquia. Fora de les zones sota control de l’EI, on la lluita és intensa, la resta del país està en calma.

La treva que es va decretar fa un mes es manté amb pinces. No està prou consolidad­a per permetre la lliure circulació dels camions de l’ajuda humanitàri­a, però dóna ales al mediador de l’ONU, Staffan de Mistura, per llançar una nova tanda de converses a Ginebra a partir del pròxim dia 13.

Les dues anteriors han servit de molt poca cosa, però ara De Mistura creu que es donen les condicions per iniciar el diàleg sobre “una transició política”. Pot semblar ciència-ficció que es plantegi la negociació en aquests termes quan la guerra continua causant estralls, però De Mistura és optimista i en els propers dies anirà a Damasc i Teheran a obtenir els suports que li falten per consolidar el diàleg.

El president Baixar al-Assad ha deixat clar que no pensa abandonar el poder i la prova és que per a la setmana que ve ha programat unes eleccions legislativ­es que contribuir­an a consolidar la pantomima del règim. Tot i això, els seus enemics, els EUA i França insisteixe­n que forma part del problema i no de la solució.

Sense notícies dels treballado­rs d’una fàbrica de ciment en una zona de combats pròxima a Damasc

 ?? ABDULMONAM EASSA / AFP ?? Els cascos blancs de la força civil siriana netegen Hamuria, un barri rebel proper a Damasc
ABDULMONAM EASSA / AFP Els cascos blancs de la força civil siriana netegen Hamuria, un barri rebel proper a Damasc

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain