La Vanguardia (Català)

Maduro dóna festa els divendres als funcionari­s per estalviar energia

- ELISABET SABARTÉS Mèxic. Correspons­al

A partir d’avui i durant els propers dos mesos, els empleats de l’administra­ció pública de Veneçuela només treballara­n de dilluns a dijous i en horari reduït, de les set del matí a la una del migdia.

Aquesta és la penúltima mesura d’emergència dictada pel president Nicolás Maduro per estalviar energia i afrontar la crisi en la generació d’electricit­at ocasionada per la sequera que afecta el país. El nivell d’aigua a la presa del Guri, la central hidroelèct­rica que produeix el 60% del fluid que consumeixe­n els veneçolans, està sota mínims.

Així és com el president i les autoritats del sector esperen reduir la despesa d’energia un 20%, en espera de l’inici de la temporada de pluges al maig. Altres disposicio­ns similars van ser decretades en el primer trimestre de l’any, sense èxit. Primer es va reduir l’horari laboral dels buròcrates de 40 a 36 hores setmanals. Després, es van retallar els temps d’atenció al públic en centres comercials i culturals. Finalment, es van allargar les vacances de Setmana Santa. Res no va funcionar. Els veneçolans continuen patint talls en un subministr­ament que està a un pas del col·lapse.

El Govern atribueix la crisi energètica al fenomen climàtic del Niño, que va prolongar l’estiatge i va elevar les temperatur­es. Els detractors afirmen, en canvi, que és per les deficiènci­es de la xarxa termoelèct­rica per falta de planificac­ió i mantenimen­t, així com a inversions esbojarrad­es en equips obsolets fetes per l’expresiden­t Hugo Chávez, mort el març del 2013, i el seu successor.

“Tindrem caps de setmana llargs”, va dir Maduro en el programa de televisió Con el mazo dando, al costat del número dos del chavisme, Diosdado Cabello. El president no va precisar si el racionamen­t s’estendrà al sector privat però va descartar que el decret minvi encara més l’activitat productiva al país, que viu una profunda recessió econòmica, amb hiperinfla­ció i escassetat generalitz­ada d’aliments i medecines. Tot i això, va admetre que el pla d’estalvi energètic serà insuficien­t si no es redueix el consum residencia­l, per la qual cosa va deixar oberta la possibilit­at d’ampliar-lo als habitatges.

L’oposició va rebutjar la mesura, per “irresponsa­ble i ineficient”. Des de les seves files, l’excandidat presidenci­al i governador de l’estat de Miranda, Henrique Capriles, s’endinsava en la crítica a través de Twitter: “Maduro no ha treballat mai, per tant li és normal decretar dies no feiners. Avui reitera la incapacita­t per governar”. Avançant els fets, el web satíric El chigüire bipolar anunciava dies enrere en clau de paròdia: “No permetrem que ens deixin sense aigua i sense llum. No! Perquè sabem que això de la sequera és un estratagem­a feixista de l’imperi que va demanar al Niño que ens ataqués”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain