La Vanguardia (Català)

Iglesias rebaixa exigències per acostar-se a Sánchez

Podem confia a En Comú la defensa del referèndum

- FERNANDO GARCÍA Madrid La Vanguardia– podemites,

Podem va arribar a la reunió a tres armat amb una proposta de 20 punts i “cessions” que, sobretot en matèria econòmica, pretenen seduir Pedro Sánchez encara que sigui a costa de situar-se en els llindars de tolerància del propi electorat. Pablo Iglesias va anul·lar per sorpresa la roda de premsa prevista de la seva valoració de la reunió amb el PSOE i C’s en vista de reunir avui les direccions del partit i del grup al Congrés, així com les cúpules de les confluènci­es territoria­ls, per consensuar amb tots la resposta als seus interlocut­ors.

El nou document del partit dels comuns implica un gir notable en àmbits crucials del marc laboral, la contenció del dèficit i l’increment de la despesa social. Així doncs, de la inicial exigència d’anul·lació total de les reformes laborals del PSOE i el PP, Podem passa a demanar que es derogui “fonamental­ment” l’aprovada pel Govern de Mariano Rajoy el 2012 i a “donar per bona” gran part de la de l’executiu de Rodríguez Zapatero del 2010. El partit posa “menys èmfasi en els aspectes lesius” de la reforma socialista i accepta explícitam­ent la causalitat de l’acomiadame­nt per raons econòmique­s, tot i que amb “més garanties” per als afectats.

L’import de l’“expansió” en la despesa que demana Podem –destinat sobretot a educació i sanitat– passa dels 96.000 milions d’euros establerts en el seu programa per als quatre anys de la legislatur­a a 62.000 milions, és a dir, un terç menys. Alhora, la formació assumeix una reducció “més ràpida” del dèficit públic: en lloc de retallar-lo només els 2,5 punts plantejats en un principi per a la legislatur­a proposa de baixar-lo 3 punts.

La renda mínima garantida que ara ofereix el partit d’Iglesias és de 500 euros mensuals els dos primers anys i, només a partir del tercer, dels 600 euros que preveia abans. I quant a la pretensió de tornar la jubilació als 65, la formació aparca la mesura “sense renunciar-hi” però dóna prioritat a la derogació de la “resta d’aspectes de l’última reforma de les pensions del PP”.

La nova oferta de Podem treu de la mesa de negociació –tal com va avançar el debat sobre l’encaix de Catalunya, i deixa l’afer en mans dels socis d’En Comú Podem (ECP) perquè el pacti amb el PSC. En concret, i si bé insisteix a reclamar “l’acceptació del dret a decidir en aquelles nacions que l’hagin plantejat amb especial intensitat”, el partit lila destaca: “Atès el bloqueig de les posicions en aquesta matèria, desplacem l’àmbit de negociació per

El partit valorarà avui la reunió després d’escoltar tots els membres de les confluènci­es

a la resolució de l’encaix de Catalunya a Espanya a l’àmbit d’una taula integrada per ECP i el PSC, i ens compromete­m a assumir com a propi l’acord a què les dues forces arribin.”

Iglesias va causar desconcert entre els seus interlocut­ors i els mitjans perquè va convocar per avui la resta de dirigents

d’ECP i d’En Marea, a fi de “valorar en comú” la trobada d’ahir i, només després, fer pública la seva resposta al PSOE i C’s. Encara que Podem insisteix a apostar per la coalició amb els socialiste­s i la resta de l’esquerra, és clar l’especial interès del líder a donar veu a la resta de responsabl­es del partit i de les confluènci­es. Encara hi ha tensions internes i no és qüestió de tornar a ferir sensibilit­ats amb resolucion­s o declaracio­ns de pes que no hagin estat pactades.

 ?? DANI DUCH ?? Iglesias i Errejón encapçalen l’equip negociador de Podem
DANI DUCH Iglesias i Errejón encapçalen l’equip negociador de Podem

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain