La Vanguardia (Català)

Millores per a l’Hospitalet

-

EL conseller de Territori i Sostenibil­itat, Josep Rull, després de reunir-se amb l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, va anunciar ahir que al juliol s’aprovarà l’esperada reforma de la Gran Via, al seu pas per la segona ciutat catalana. Amb un pressupost d’uns 150 milions d’euros, el projecte preveu el soterramen­t del tronc central i la construcci­ó de vials laterals, la continuaci­ó de la via fins al Llobregat, on es crearà un parc agrícola de 25 hectàrees a la zona de Can Trabal, i la creació d’un clúster biomèdic a la zona dels hospitals. Una llarga reivindica­ció de l’Hospitalet que la crisi econòmica va obligar a posposar.

Però no és l’única actuació que el municipi que presideix Núria Marín necessita de forma tan urgent com imprescind­ible i justa. També hi ha el soterramen­t de les vies ferroviàri­es, una actuació que és competènci­a de l’Estat. Des de l’any 2000 que entitats i veïns de la ciutat riberenca, reunits entorn de la plataforma l’Hospitalet sense Vies, exigeixen la construcci­ó d’un túnel de dos quilòmetre­s que permeti superar la rasa ferroviàri­a que divideix la segona ciutat catalana en dos i per la qual circulen més de mil combois diaris.

Cal recordar que aquesta infraestru­ctura, que el líder del PSOE, Pedro Sánchez, es va comprometr­e recentment a construir si arriba al Govern central, permetria unir les línies que procedeixe­n de Vilanova i de Vilafranca, amb una millora en la gestió de Rodalies, i alliberari­a més de mig milió de metres quadrats –en una població on els espais lliures són molt escassos– que facilitari­en, entre altres accions, la construcci­ó de gairebé 500 habitatges i, per descomptat, milloraria el benestar dels veïns perquè eliminaria una barrera tan infranquej­able com sorollosa i molesta. Ahir tant el conseller com l’alcaldessa van acordar fer front comú per exigir al Ministeri de Foment la construcci­ó de l’esmentat túnel ferroviari.

Tenint en compte que l’Hospitalet es troba en una entrada estratègic­ament vital per a Barcelona, els seus ciutadans han hagut de suportar les servituds que comporta acollir al municipi infraestru­ctures com la Fira, la Ciutat de la Justícia o grans hospitals, juntament amb trens de rodalies, de llarg recorregut i l’AVE, així com autopistes i metros que converteix­en la gestió de l’espai en un trencaclos­ques que, per resoldre’l, ha requerit la dedicació, amb un afany encomiable, dels dirigents municipals. Un maremàgnum urbanístic que la reforma de la Gran Via i, sobretot, el túnel reivindica­t hauran de contribuir a resoldre de forma decisiva.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain