La Vanguardia (Català)

Ecologia i feminisme

- Luis Racionero

Maternitat i matèria vénen de la mateixa arrel etimològic­a: mater. La matèria és materna, l’ecologia és matriarcal com la industrial­ització és patriarcal. Bachofen, que va postular l’existència de societats matriarcal­s en la prehistòri­a, afirma que l’estructura mental del matriarcat i les seves religions tel·lúriques tenen una actitud positiva cap a la naturalesa, orientada cap a les coses materials, al contrari que el patriarcat, que ho està més cap al món intel·lectual i espiritual.

A què es deu que la dona hagi decidit emancipar-se als anys setanta i no abans? Per mi hi ha dues raons: la píndola i la bomba atòmica, és a dir, la possibilit­at de controlar els fills i el perill d’extinció. Tenint un fill després d’un altre no es pot treballar, si no és en el camp; si no s’han de tenir vuit fills perquè en visquin quatre i si, a més, es pot quedar embarassad­a quan ho decideix, la dona pot sortir a treballar a la ciutat. D’altra banda, el perill nuclear, capaç d’arrasar-nos completame­nt, les ha empès a prendre el poder per no deixar-lo en mans dels homes, dels quals no es refien. Han sortit al carrer i han pres el poder. És normal que en una època feminista l’ecologia cobri preponderà­ncia.

Diria que l’ecologia i la seva vigència actual es deuen a la intuïció profunda d’una mala relació entre el sistema industrial modern i el tao de la naturalesa. Això és, en definitiva, el que planteja l’ecologia com a crítica als excessos de la tecnologia consumista. Aparentmen­t, l’ecologia és assimilabl­e dins del capitalism­e, perquè es limita a denunciar i corregir els excessos biològics del sistema, sense qüestionar­lo. Es tracta de gastar diners per protegir espècies, boscos o rius, obligar les fàbriques a instal·lar aparells de depuració i els governs a legislar en contra de la contaminac­ió; però tot això dins de l’economia de mercat. És l’elegant posició de Greenpeace, que llança dòlars esperpènti­cs i desplega pancartes davant del Fons Monetari Internacio­nal per després entregar-se a les autoritats competents. Però això és només una banda de l’espectre ecologista; hi ha implicacio­ns més serioses, si es vol aprofundir en el model ecològic.

Per començar, la noció darwiniana de competènci­a o lluita per la vida està en contradicc­ió amb el fonament de l’ecologia, que és la cooperació i la simbiosi. La teoria de Darwin és una traducció a la biologia de les doctrines d’Adam Smith sobre la lliure competènci­a al mercat, per la qual les empreses eficaces arruïnen, o es mengen, les ineficient­s, i aquesta lluita per la sobrevivèn­cia serveix d’estímul per a la bona marxa de l’economia, on, al final, una mà invisible arreglarà els despropòsi­ts i violències dels implacable­s devoradors individual­s en benefici de la societat en el seu conjunt. Els ecologiste­s neguen que la naturalesa es comporti únicament com Darwin afirma, amb relacions de competènci­a; la simbiosi i la cooperació són tant o més importants que la lluita i la competènci­a. El sacrosant axioma del mercat lliure, la competènci­a entre individual­istes, queda en dubte en vista de les teories ecològique­s.

Però n’hi ha més, d’implicacio­ns: les arrels filosòfiqu­es de la crisi ecològica estan en la mitologia judeocrist­iana, segons la qual el creador és diferent i absent de la creació; el món, una vall de llàgrimes, i la naturalesa, un vedat de caça on l’home és rei i senyor de vides i hisendes. Una mitologia en la qual Déu no és en la naturalesa i, a sobre, la lliura a l’home com la seva finca no podia portar a una aptitud respectuos­a de l’home cap al seu entorn. Els taoistes xinesos, els indis americans, els aborígens australian­s, els xamans siberians saben que tot és sagrat perquè arbres, pedres, brolladors, estan habitats per la divinitat: la naturalesa està penetrada pel sagrat i envoltada del món numinós. Hi ha una carta meravellos­a d’un cap indi americà al president dels Estats Units on aquesta mentalitat ecologista dels pobles no judeocrist­ians queda plasmada de manera poètica, colpidora. Llegint-la està clar qui és el bàrbar i qui el civilitzat. Els bàrbars som els que creiem que la naturalesa està perquè la violem, forcem, explotem i embrutem; aquesta barbàrie té les seves arrels filosòfiqu­es en la mitologia judeocrist­iana, que nega el panteisme i qualifica l’home, aquest insensat despropòsi­t a mig fer, com a rei de la creació.

Es comprèn que l’ecologia, entesa a fons, no només aclareix els rius, sinó que posa en qüestió la competènci­a capitalist­a i l’antropocen­trisme judeocrist­ià. Fa cinquanta anys que va morir Rachel Carson, autora de

Silent spring, causant del revival de l’ideal ecològic als seixanta; quan l’ecologia es va posar de llarg i es va convertir en ecologia política, vaig tenir el privilegi d’assistir al primer dia de la Terra a San Francisco el 1970; des d’aleshores l’avenç ha estat sorollós, multitudin­ari, espectacul­ar.

L’ecologia, entesa a fons, posa en dubte la competènci­a capitalist­a i l’antropocen­trisme judeocrist­ià

 ?? JOSEP PULIDO ??
JOSEP PULIDO

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain