La Vanguardia (Català)

Trampes a balquena

- Francesc-Marc Álvaro

Els papers de Panamà il·lustren aquell funcioname­nt del món que tothom creu saber i pocs poden demostrar. Diguem-ho d’una altra manera: es tracta d’informació que permet considerar útil el principi de sospita sobre uns poderosos i uns famosos que tenen a l’abast la possibilit­at d’organitzar la seva supervivèn­cia alegre a partir d’unes regles de joc que no són les de la gent normal, sotmesa a uns controls que ens fan virtuosos a la força, en la mesura que posen molt complicada la mena de delictes que ells –certs membres de les elits– poden cometre amb una inèrcia i tranquil·litat espectacul­ars. En ells, el delicte només és una forma de productivi­tat –diguem-ne– heterodoxa i creativa.

Fins aquí res de nou. El que ara cal observar és com es transforma l’escàndol en responsabi­litat. Els papers de Panamà tindran un impacte desigual sobre la realitat, encara que el periodisme unifiqui en un únic gran relat personatge­s, actes i circumstàn­cies d’una gran diversitat. La dimissió del primer ministre d’Islàndia no ens hauria de conduir a un excés d’optimisme sobre l’efectivita­t immediata

Panamà era un no-lloc i ara cal tornar-lo a enganxar a l’àlbum del costat fosc

de l’exorcisme mediàtic, que esdevé una mena de justícia exprés sense intervenci­ó dels tribunals.

El periodisme tendeix a presentar els noms que surten als papers del despatx Mossack Fonseca una mica com figures d’un pessebre global, i això trenca la llei del periodisme –com ho van fer els documents difosos per Wikileaks– que subratlla la singularit­at de cada història. Les peripècies i excuses dels personatge­s rellevants del món de la política, l’empresa, l’esport i la cultura que formen part d’aquest retaule queden diluïdes –per bé i per mal– dins del magma. Repeteixo: el mandatari islandès actua com a excepció i boc expiatori d’una faula on l’excés de notables desdibuixa l’interès. Les trampes a balquena adquireixe­n un aspecte irreal, saturen la recepció del missatge i ens allunyen de la curiositat. El periodisme defineix aquí una causa general, però nosaltres comprenem millor quan ens podem apropar a cada tripijoc com si fos el gran fet del dia. Les trampes dels uns relativitz­en –potser– les trampes dels altres.

La majoria dels notables que apareixen als papers de Panamà neguen l’evidència. El periodisme passarà el testimoni als inspectors d’Hisenda i, aleshores, sabrem fins a quin punt els governs contempora­nis són o no els mecànics cecs d’uns estats que, entre d’altres funcions, es dediquen a assegurar que les empreses nacionals obtinguin contractes suculents en llocs com, per exemple, Panamà.

Si les raons d’Estat poden esborrar un país de la llista de paradisos fiscals, resulta desconcert­ant posar eficients funcionari­s a perseguir allò que es va decretar que no havia existit mai. Panamà era un no-lloc i ara cal tornar-lo a enganxar a l’àlbum del costat fosc.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain