La Vanguardia (Català)

L’alegalitat frena solucions

A Espanya l’actual norma castiga tant els clients com les treballado­res

- CRISTINA SEN Barcelona

La prostituci­ó no forma part de l’agenda dels partits espanyols que ara negocien la hipotètica formació d’un govern, però si fos així quedaria reflectida la disparitat de criteris i maneres d’abordar un debat que és complex. Un debat que planeja sobre uns llimbs legislatiu­s, ja que a Espanya la prostituci­ó es troba en el que es podria definir com una situació d’alegalitat.

La prostituci­ó no és il·legal si l’exerceix una persona adulta i per voluntat pròpia –aquesta voluntat pròpia, com es veurà, és una de les artistes del debat–, tot i que hi ha certs límits sobre on es pot dur a terme. La llei de Seguretat Ciutadana (coneguda com llei mordassa), que es va aprovar la legislatur­a passada, estableix sancions per a les persones que sol·licitin o tinguin serveis sexuals en zones de trànsit públic o en llocs destinats a ús per menors. Les sancions oscil·len entre els 600 i els 30.000 euros, mentre que per a les persones que es prostituei­xen van dels 100 als 600. Diversos municipis han fet ús de la potestat que tenen per regular la prostituci­ó al carrer, com ara Barcelona, que el 2012 la va prohibir a la via pública.

El Codi Penal sí que considera delicte el proxenetis­me (lucrar-se amb la prostituci­ó de terceres persones) i el tràfic de persones (en tots els casos es parla majoritàri­ament de dones). Sobre el proxenetis­me, les reformes del PP també han donat lloc a polèmica, ja que hi ha col·lectius de dones que van denunciar que suavitzave­n el delicte perquè el vinculaven a qüestions difícilmen­t demostrabl­es, com ara quan hi ha “condicions costoses, desproporc­ionades o abusives”, o si hi ha una “situació de vulnerabil­itat personal o econòmica”.

Però l’actual marc legal no acontenta ningú i no n’hi ha prou per afrontar una situació tan complexa i de difícil control per part dels poders públics.

A Espanya no se sap quantes persones exerceixen la prostituci­ó i alguns informes estimen que la immensa majoria de dones –un 80%, segons algunes fonts– ho fan en contra de la seva voluntat. La Policia Nacional ha alertat que el tràfic de dones és un negoci a l’alça que genera uns cinc milions d’euros cada dia.

En aquesta anàlisi de la realitat cal inscriure els moviments que demanen la prohibició i l’abolició de la prostituci­ó perquè la identifiqu­en com l’expressió màxima de violència masclista contra les dones. Defensen que es persegueix­i no la prostituta, sinó els homes que les utilitzen i, evidentmen­t, els explotador­s, com es va aprovar dimecres a França. La posició d’aquests col·lectius ha tornat a quedar perfectame­nt reflectida a la campanya de recollida de firmes del Moviment Democràtic de Dones (MDM), amb el suport de quatre alcaldesse­s de l’àrea metropolit­ana de Barcelona del PSC i Convergènc­ia (Núria Parlon, Núria Marín i Lluïsa Moret i Mercè Conesa) en contra de l’eventual intenció de l’Ajuntament de Barcelona de regular la prostituci­ó recordant que aquest no és l’ofici més antic del món, sinó l’explotació, l’esclavitud i la violència inventada pel patriarcat per controlar i sotmetre les dones. Si hi ha tràfic, indicaven, és perquè hi ha prostituci­ó, igual com es traficava amb esclaus perquè hi havia esclavitud. Que es pagui una quantitat de diners per accedir a estones o a trossos d’una dona no es pot transforma­r, raonaven, en un treball. Reglamenta­r la prostituci­ó, integrant-la a l’economia de mercat com volen els proxenetes, suposa acceptar que és una alternativ­a laboral per a les dones pobres i no n’eradica les causes, es deia.

Des de l’Ajuntament de Barcelona s’ha assenyalat que no es tenen les competènci­es per “legalitzar” la prostituci­ó, però que la formació d’Ada Colau està en sintonia amb els col·lectius regulacion­istes, que reivindiqu­en els drets laborals com a treballado­res autònomes i lliures, demanen seguretat i rebutgen les ordenances que els imposen multes per captar clients als carrers.

El col·lectiu barceloní Putes Indignades és el que porta la veu cantant. Aquesta posició és la que defensen formacions com Podem, mentre que Ciutadans proposava al seu programa portar la prostituci­ó a locals “legalitzat­s” on les dones treballin com a autònomes. Però la realitat és que la majoria de dones que es prostituei­xen procedeixe­n de països estrangers, estan en una situació irregular i, per tant, d’extrema vulnerabil­itat, per la qual cosa és difícil parlar de treballado­res autònomes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain