La Vanguardia (Català)

La poció màgica de Reus

- PERE MIRÓ AGUADÉ (1940-2016) President de Vermuts Miró SARA SANS

Des que el seu pare va fundar l’empresa, els vermuts Miró sempre s’han macerat amb seixanta varietats d’herbes, algunes d’importades de Grècia i Itàlia. Ni una més, ni una menys. Com una recepta secreta, les proporcion­s i els tempos s’han mantingut any rere any. Pere Miró va fer gran la casa, va contribuir a prestigiar la marca “vermuts de Reus” i va convertir la seva en una de les grans firmes del sector a Espanya. Discret, emprenedor i treballado­r, el representa­nt de la segona generació dels Vermuts Miró, va morir aquest cap de setmana després d’una llarga malaltia.

Fins fa molt poc, i malgrat estar jubilat, sempre que podia, Pere Miró es deixava caure per les oficines. Tenia molt clar que la qualitat era el secret i per això l’empresa es va poder adaptar quan, al 1983, es va prohibir vendre el vermut a granel. Mentre que altres cellers tancaven per sempre, Vermuts Miró es va posicionar a les prestatger­ies dels supermerca­ts sense renunciar al preu mentre destinava a l’exportació un 15% de la producció: a més de vermut, també mistela, moscatells, vi de licor, vi ranci i vi de missa. Aquest últim a països com Kènia, Holanda, Irlanda o Mèxic. Però la llista de països on arriba aquesta firma reusenca és llarga: des de la Gran Bretanya i Rússia fins a la Xina, el Japó, el Brasil o Angola.

Pere Miró va saber treure partit al moment. Va arribar la “moda” dels vermuts i el “ressorgime­nt” dels aperitius. Van començar a obrir bars especialit­zats i va canviar el perfil dels consumidor­s. Les imponents etiquetes del Vermut Miró no van canviar, però aquest empresari i enòleg va veure com una generació d’uns trenta anys descobria un producte que durant molts anys s’havia associat a un públic molt més gran. Es va promociona­r la marca a Espanya, especialme­nt a Andalusia i Extremadur­a (Madrid i el nord es

Pere Miró va saber treure partit del ressorgime­nt del vermut i la moda de l’aperitiu

van incorporar abans a la cartera de clients), cuidant la zona de Barcelona i promociona­nt el producte distribuin­t tiradors de vermut en centenars d’establimen­ts.

Pere Miró es va dedicar en cos i ànima a l’empresa que el seu pare, Emili Miró, va fundar el 1957. Amb ell va treballar, colze a colze, la seva esposa, Remei Prats; el seu cunyat, Carles Prats (que des de fa anys dirigeix la companyia), i també el seu fill, Pere. Oriünda de Cornudella de Montsant (Priorat), la família Miró va obrir el seu primer celler el 1914 en aquest poble i hi va mantenir sempre els vincles. El centenari d’aquest inici es va celebrar amb magnificèn­cia fa dos anys al Círcol de Reus, amb una degustació culinària que combinava les creacions pastissere­s de Christian Escribà amb els diferents vermuts de la casa.

 ?? ARXIU ??
ARXIU

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain