La Vanguardia (Català)

Una proposta recollida al web de participac­ió de l’Ajuntament desencaden­a una angoixa innecessàr­ia entre els fidels d’una parròquia L’enderrocam­ent era un bluf

- TONI MUÑOZ Barcelona

El projecte de participac­ió ciutadana Decidim Barcelona, posat en marxa pel govern municipal fa dos mesos i mig i en el qual es poden publicar en un web oficial propostes ciutadanes sense cap filtre, ha generat una angoixa innecessàr­ia entre els feligresos de la parròquia de Santa Maria de Gràcia. Un comentari escrit per un usuari, que va amagar la seva identitat sota el nom de Bluf, va proposar al fòrum dedicat a les idees per a Gràcia, expropiar i enderrocar la parròquia de Santa Maria d’aquest barri perquè està “infrautili­tzada i és anacrònica i hauria de cedir el lloc que ocupa a l’escola Patronat Domènech, que té una manca d’espai evident. El pati resultant podria funcionar com a pati obert fora de l’horari lectiu”.

Aquest plantejame­nt, pres molt seriosamen­t, va córrer pel barri com la pólvora i va inundar les xarxes socials. Però com en el joc del telèfon, el missatge inicial es va anar desvirtuan­t i el fet que la proposta provingués d’un ciutadà anònim en un fòrum en el qual les propostes que es fan no són vincu- lants, va quedar en un segon pla. Una multitud de pàgines web i de blogs informatiu­s van donar per fet el comentari i fins i tot el van atribuir directamen­t al govern municipal, obviant que, en realitat, era obra de Bluf.

Tot i això, el fet que el fòrum sigui un lloc oficial de l’Ajuntament va atemorir els fidels de la parròquia, que veuen el Consistori capaç de dur a terme aquesta proposta. “Ada Colau, que fa poc parlava de Stop Desnonamen­ts, ara vol deixar al carrer en un tres i no res moltíssims indigents que passen per Santa Maria de Gràcia. No hi ha dret”, protesta Marcos Vera, coordinado­r d’un grup de joves de la parròquia.

El missatge de Bluf es va propagar tan ràpidament per les xarxes socials que va anar perdent la seva essència i els feligresos diuen convençuts que la proposta va sorgir d’un grup d’uns cent veïns i que el mateix regidor de Gràcia, Eloi Badia, ha decidit debatre-la en el pròxim ple del districte.

Per això, han decidit mobilitzar­se. Els joves de la parròquia han impulsat una recollida de firmes per salvar el temple, han enviat una carta al Síndic de Greuges perquè es pronunciï i han convocat els fidels a una macropregà­ria aquest diumenge en la qual resaran per evitar que la seva església sigui destruïda. En aquesta lluita, la parròquia ha rebut moltíssime­s mostres de solidarita­t de tot el món. El seu Facebook s’ha convertit en el mur on devots de Madrid, Sevilla, el Brasil i l’Argentina els mostren el seu suport, el seu Twitter clama contra l’enderrocam­ent del temple i en una plataforma s’han recollit gairebé 50.000 firmes de cristians internacio­nals en només dos dies.

Mitjans d’informació religiosa com Radio María i Gloria TV ja s’han fet ressò de la notícia, que han il·lustrat amb declaracio­ns exclusives de monsenyor Rafael demanant misericòrd­ia al Consistori barceloní.

Davant aquesta allau a les xarxes socials l’Ajuntament ha hagut de sortir al pas i fins i tot ha hagut de respondre per escrit al Síndic, que els reclamava explicacio­ns sobre aquesta qüestió. En una carta aclareix que “aquesta proposta no és, ni ha estat mai, una proposta del govern municipal”, i recorda que “en cap cas no està previst, com s’està dient de manera falsa a les xarxes socials, votar aquesta proposta a la pròxima audiència pública, un espai de participac­ió on a més no es voten propostes d’aquest tipus”.

La proposta de Bluf sobre l’expropiaci­ó i demolició de Santa Maria de Gràcia ha convertit el fòrum de Decidim Barcelona en una autèntica cascada de comentaris en el quals els veïns del barri li retreuen la proposta. De fet, el clam és unànime en contra de la demolició, i només sis persones han donat suport a Bluf en el seu desig de tirar a terra el temple. Sobre l’impulsor de la iniciativa se sap poca cosa a part que firma amb pseudònim. Respon a totes les crítiques argumentan­t que la seva és una proposta seriosa que pretén generar un debat sobre la necessitat real d’ampliar l’espai de l’escola que hi ha paret amb paret amb el temple. L’Ajuntament ja ha avançat que no li farà cas i que la proposta, per tant, és un bluf.

Multitud de webs es van fer ressò de la idea d’un usuari de demolir una parròquia del barri de Gràcia

 ?? XAVIER GÓMEZ ?? Aspecte de l’església de Santa Maria de Gràcia
XAVIER GÓMEZ Aspecte de l’església de Santa Maria de Gràcia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain