La Vanguardia (Català)

L’Hospitalet exigeix el túnel que ha de millorar Rodalies

Front comú de l’alcaldessa Núria Marín i el conseller Josep Rull per demanar a Foment “unes infraestru­ctures que funcionin”

- JOSE POLO L’Hospitalet de Llobregat

El responsabl­e de Territori i Sostenibil­itat, Josep Rull, i l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, van mostrar ahir bona sintonia durant la visita oficial del conseller a la ciutat. Els uneix una demanda comuna: la millora del servei i les infraestru­ctures de Rodalies. Per ella és imprescind­ible la creació del túnel ferroviari de l’Hospitalet, clau per al funcioname­nt de tot el sistema. “Hi ha voluntat de treballar junts, farem front comú perquè les infraestru­ctures funcionin i puguem tenir una xarxa de Rodalies del segle XXI”, va assegurar Marín. “Hem de teixir espais de consens perquè quan treballem units som imparables”, li va contestar Rull després de firmar el llibre d’honor de la ciutat.

Els dos polítics es van queixar de la falta de “mantenimen­t i inversió” a Rodalies. Van exhibir unitat institucio­nal en el reclam d’aquesta obra, de la qual té la clau Foment. Rull va reivindica­r que Catalunya tingui “el control de les vies i els trens, com passa amb els Ferrocarri­ls de la Generalita­t, que són un model d’èxit”. El conseller va remarcar que la Generalita­t té la intenció de “treballar amb l’Ajuntament perquè el sistema sigui fiable”.

Una altra vella reivindica­ció és la de la reforma de l’estació de Bellvitge, ara no adaptada per a persones amb mobilitat reduïda malgrat les promeses de Foment. Segons Marín, aquest tema, del qual ahir es va fer ressò La Vanguardia, també els uneix políticame­nt perquè coincideix­en que el primer és “defensar els ciutadans”. “Els ascensors són essencials perquè hi hagi normalitat, no permetrem que s’abordin la millores de les vies de l’estació sense que es tingui en compte l’accessibil­itat”, va rematar l’alcaldessa. “Hi ha una premissa bàsica: al segle XXI les estacions han de ser accessible­s”, va coincidir el conseller. Precisamen­t, el projecte de millora de l’estació ideat per Adif deixa en l’oblit aquesta qüestió.

La reunió també va servir per posar sobre la taula altres temes pendents, com les obres del nou ramal de l’L10 amb final a l’estació Ernest Lluch (L5). “Els pròaxims mesos acabarem de definir el calendari”, va prometre Rull. Per això es programara­n un conjunt de reunions entre Ajuntament i Generalita­t. Arran de la inauguraci­ó de l’L9 es van detectar problemes de vibracions en alguns habitatges del barri de Collblanc. Després d’una reducció temporal de la velocitat del metro en aquest punt, el conseller va assegurar que ja s’ha trobat la “solució definitiva” i que es farà efectiva “al maig”. Es tracta de la substituci­ó de les fixacions del canvi d’agulles per unes altres que absorbeixe­n les vibracions de manera més eficient.

Un altre dels grans projectes de futur és la continuaci­ó de la Granvia, la segona fase de la remodelaci­ó d’aquest eix que preveu la cobertura fins al riu i la reordenaci­ó urbanístic­a de l’entorn. Es tracta d’una reforma molt important per al sector biomèdic, pendent d’una reforma del pla de desenvolup­ament urbà (PDU) a la qual, per primera vegada, Rull es va atrevir a posar data: el juliol que ve. “Tindrem les eines de planificac­ió i farem la reforma al més aviat possible dins del marc del consorci”, va afirmar el conseller. “Tan aviat com s’aprovi treballare­m

PROMESA DEL CONSELLER El pla de la segona fase de la reforma de la Granvia estarà a punt al juliol

EL DRAMA DE MONTCADA Rull demana a Foment la supressió dels passos a nivell per evitar més atropellam­ents

en el projecte executiu perquè aquesta transforma­ció es faci com més aviat millor”, va indicar Marín.

D’altra banda, el conseller ha enviat una carta a la ministra de Foment, Ana Pastor, per instar-la que es millorin “urgentment” les mesures de seguretat de l’estació de Montcada, en el qual abans-d’ahir hi va haver un altre atropellam­ent mortal. “És un municipi trencat per les infraestru­ctures, amb greus problemes de seguretat”, va explicar Josep Rull, que va demanar la supressió dels passos a nivell i la creació de passos inferiors. El conseller va recordar que estava prevista una inversió de 14 milions en el període 2014-2016.

 ?? CÉSAR RANGEL ?? El conseller Josep Rull amb l’alcaldessa Núria Marín a la cúpula de l’hotel Hesperia de l’Hospitalet
CÉSAR RANGEL El conseller Josep Rull amb l’alcaldessa Núria Marín a la cúpula de l’hotel Hesperia de l’Hospitalet

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain