La Vanguardia (Català)

Condemna a Google España pel dret a l’oblit

-

La Sala Civil del Tribunal Suprem ha condemnat Google España a indemnitza­r amb 8.000 euros –en concepte de danys morals– un home que el 2010 va requerir que es retirés del cercador la informació sobre un indult que se li va concedir el 1999 per un delicte que va cometre el 1981.

Aquesta sentència contradiu la de la Sala Contencios­a Administra­tiva del mateix tribunal, que va estimar la petició de Google España que només es podia reclamar a l’empresa matriu, Google Inc., ja que considerav­a la matriu dels Estats Units l’única responsabl­e del tractament de les dades.

Segons la sentència que acaba de dictar el Tribunal Suprem, si això fos realment així, representa­ria un greu obstacle perquè l’afectat pogués litigar, ja que la seu de la matriu de Google és a Califòrnia, cosa que representa­ria un menyscapte dels drets fonamental­s del demandant. A més a més, la sentència considera que la filial espanyola pot ser demandada a Espanya en un cas de drets fonamental­s, ja que és la responsabl­e de Google en territori espanyol.

Sobre la vulneració dels drets del demandant, la sentència –el ponent ha estat el magistrat Rafael Sarazá– diu que el perjudici a l’honor i la intimitat de l’afectat és “desproporc­ionat” amb relació a l’interès públic que pugui tenir la informació sobre l’indult.

El Tribunal Suprem entén que la societat pugui estar informada sobre els indults, la identitat dels afectats i els delictes que han comès, però també diu que, una vegada transcorre­gut un “termini raonable”, és “inadequat” i “il·lícit” que el nom de l’afectat surti entre els primers resultats del cercador, ja que això pot afectar la seva reputació.

A més a més, l’Alt Tribunal considera que aquestes dades tampoc no presenten un “interès històric” que justifiqui que aquesta informació es continuï indexant a les pàgines del cercador i que es mostri en la cerca d’un navegador generalist­a d’internet.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain