La Vanguardia (Català)

Quan el passat reapareix

- LLUÍS BONET MOJICA

El juez Direcció: Christian Vincent Intèrprets: Fabrice Luchini, Sidse Babett Knudsen, Eva Lallier Producció: França, 2015.

L’Hermine .98m. Drama/comèdia. Veure actuar Fabrice Luchini sol ser un autèntic plaer. Recordem la recent Molière en bicicleta, a part dels treballs brillants de l’actor a les ordres de l’inoblidabl­e cineasta Éric Rohmer. De La rodilla de Claire a Las noches de la luna llena, passant per Perceval le Gallois i El árbol, el alcalde y la mediateca. Vint-i-cinc anys després d’haver debutat en el llargmetra­tge amb l’àcida comèdia La discreta, el director i guionista Christian Vincent es retroba amb Luchini, que torna a estar magistral en la seva composició del personatge protagonis­ta. Es tracta d’un jutge de províncies, malcarat i a punt de jubilar-se, immers en una galopant crisi personal.

Ni tan sols ja no creu gaire en la seva tasca d’impartir la llei. De fet, aquest jutge, tan temut com temible, es jutja a ell mateix a partir del declivi que experiment­a la seva existència, que cada vegada va a pitjor, sense reptes nous que l’il·lusionin. Li diuen el President de les Dues Xifres, perquè als culpables sempre els sol caure una pena superior als deu anys i els aplica la mateixa duresa que s’aplica a ell mateix. Aquest home amargat ha hagut d’abandonar casa seva, i ara viu en un apartament amb l’única companyia del gos, està en procés de divorci i ha de presidir el tribunal on un jurat popular emetrà el seu veredicte en el cas de l’assassinat d’un nadó.

Sempre cerimoniós, com correspon al seu càrrec, però en perpetu estat de desencant, l’atzar fa que al jurat figuri una dona (notable composició de la danesa Sidse Babett Knudsen, coneguda per la sèrie Borgen )de qui es va enamorar perdudamen­t sis anys enrere, tot i que ho va mantenir en secret i no li va expressar mai els seus sentiments. Director el 2013 de La

cuinera del president, gran èxit comercial del cinema francès, Christian Vincent procura evitar els arquetips propis del cinema judicial i es beneficia especialme­nt del magnífic duo protagonis­ta, que atorga credibilit­at a la història.

 ?? . ?? Fabrice Luchini
. Fabrice Luchini

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain