La Vanguardia (Català)

Terror de consens

- SALVADOR LLOPART

La invitación Direcció: Karyn Kusama Intèrprets: Logan MarshallGr­een, Tammy Blanchard, Michiel Huisman, Mike Doyle Producció: EUA, 2015. The invitation. Thriller i terror

Imprimeix caràcter alçar-se amb el premi a la millor pel·lícula a Sitges, on aquest thriller tan inquietant com juganer –dirigit amb pols ferm per Karyn Kusama– se’l va disputar amb 35 títols més en competició.

La invitación arrenca amb el retrobamen­t d’un matrimoni, separat després de la mort del fill. Una trobada carregada d’emoció, organitzad­a per la dona. Una oportunita­t per perdonar el passat i a ells mateixos en la qual està prevista que tots dos es presentin amb les seves noves parelles i amb els seus vells amics. Això és el que està previst; però a la reunió

passaran imprevisto­s més aviat inquietant­s que faran que el dolor en comú s’enriqueixi –més aviat s’enterbolei­xi– per moments equívocs i creixents senyals de perill.

La invitación se situa en la millor tradició del thriller negre, emmarcat per impactants escenes de suspens. D’una incomodita­t creixent. On mana l’equívoc. És el terror que truca a la porta, encara que no acabi d’instal·lar-se entre nosaltres.

Amb més ofici que geni, Kusama aconseguei­x que la complexa maquinària narrativa que exigeix

La invitación avanci greixada i ferma fins al sorprenent final.

No són pocs mèrits per aconseguir el premi gros de Sitges. Va ser l’opció bona i de consens per a un jurat perdut en una trentena llarga de títols d’una qualitat mitjana excel·lent, com va ser el nivell general del Sitges passat. Tots, títols molt diferents; el que agradava a un membre del jurat un altre ho detestava. Menys amb La invitación, que va agradar tothom.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain