La Vanguardia (Català)

Flamenc sense filtres

- RAFA TINTORÉ

Les serranas, el palo flamenc, tenen l’origen com a cant camperol del folklore popular andalús a l’època de contraban entre Gibraltar i Ronda (Màlaga), a començamen­ts del segle XIX. Es van aflamencar després, en mans de cantaors espanyols com El Sota, Gallardo el de Morón i Antonio Chacón, entre d’altres.

Aquesta nit, al teatre Aquarella Barcelona, la barcelonin­a Yolanda Cortés, considerad­a per molts una de les bailaores més importants de l’Estat, n’interpreta amb una guitarra i un compàs de seguiriya. L’artista és als escenaris des que tenia 16 anys, i actualment dirigeix l’escola de dansa La Tani –fundada per la seva mare fa 25 anys–, d’on han sortit artistes com José Maldonado, Olga Llorente, Ana Morales i Jesús Carmona, entre d’altres.

A l’espectacle que avui es veurà al teatre barceloní, Cortés està acompanyad­a del bailaor sevillà Jose Manuel Álvarez, amb qui interpreta un flamenc pur i ortodox que requereix un domini precís de la tècnica de ball i l’harmonitza­ció del cant.

SERRANA TEATRE AQUARELLA. GRAN VIA DE LES CORTS CATALANES, 572, 21.45 HORES Yolanda Cortés i Jose M. Álvarez represente­n el complex palo flamenc de les serranas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain