La Vanguardia (Català)

La Reial Societat, distreta pels papers de Panamà

- JOAN RUSIÑOL Sant Sebastià

Lluny de concentrar-se en el partit contra el Barça, la Reial Societat s’ha hagut de dedicar aquesta setmana a donar explicacio­ns per haver aparegut també en l’escàndol dels papers de Panamà. Segons els arxius que ara han sortit a la llum, el club donostiarr­a va obrir empreses en paradisos fiscals a nom de diversos jugadors per canalitzar el pagament a futboliste­s estrangers entre el 2000 i el 2008. Entre els noms més coneguts hi ha l’exdavanter centre serbi Darko Kovacevic i el turc Nihat Kahveci. Els jugadors cedien a aquests societats part dels drets federatius i després ingressave­n els diners que els corresponi­en en comptes bancaris oberts a Suïssa i Jersey.

Ahir el president de la Reial, Jokin Aperribay, va donar la cara per primer cop. En una entrevista a Onda Vasca, va admetre que la Reial “va fer coses que estan molt malament” però va subratllar que ja ho estan “pagant”. De fet, la línia de defensa del club en les últimes hores ha consistit a recordar que es tracta d’unes pràctiques –sota el mandat de diversos presidents– que ja es van detectar fa vuit anys, quan la Hisenda de Gipuzkoa les va investigar.

Com a conseqüènc­ia d’aquella inspecció, el fisc basc els va imposar una multa de 6,4 milions d’euros que més endavant els va ser condonada. Aperribay defensa que no hi va haver cap tracte de favor i que aquell acord amb la Diputació Foral va permetre a

LA VERSIÓ DEL CLUB El president diu que els comptes són clars des que es va assumir un pagament a Hisenda de 23 milions

l’entitat superar el concurs de creditors i tirar endavant. La Reial afronta la situació amb certa tranquil·litat, tot i l’enrenou mediàtic, perquè segons diu els números són clars des de fa temps, des que al 2009 van assumir davant d’Hisenda unes obligacion­s de pagament de 23 milions. D’aquesta xifra, més de 15 milions eren en concepte d’IRPF i IVA pendent.

Amb aquest paisatge de fons hi ha hagut poc marge per assaborir la victòria contra el Sevilla diumenge passat i centrar-se en les qüestions esportives, hores abans de rebre el líder a Anoeta. Eusebio va optar ahir per entrenar-se a porta tancada per preparar el partit. Els donostiarr­es s’hi juguen poc, situats a la meitat de la classifica­ció i amb la permanènci­a ben encarrilad­a. Ara bé, després d’una setmana a l’ull de l’huracà per qüestions que tenen més a veure amb els despatxos que no pas amb el terreny de joc, la directiva i l’afició buscaran en el resultat la manera de girar full amb relació als papers de Panamà.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain