La Vanguardia (Català)

Alegria final

El Barcelona Lassa es classifica després d’un mal partit i s’enfrontarà amb el Lokomotiv als quarts de final

- ALFRED BELLOSTAS Barcelona

El Barcelona Lassa ja és al playoff dels quarts de final de l’Eurolliga. Objectiu complert a Kaunas. Però l’alegria blaugrana va arribar amb molt de patiment per culpa d’un partit deficient dels jugadors de Pascual, que van estar molt malament a la primera part (34-28) i van millorar a la represa gràcies a la intensitat de Dorsey –fonamental en aquest bloc– i l’encert de Ribas, que va anotar els quatre triples que va llançar i va aconseguir també, en la seva reaparició després dels problemes a la fàscia plantar, una cistella decisiva quan faltaven 47 segons (57-63). Els catalans s’enfrontara­n en el playoff que comença la setmana que ve al Lokomotiv Kuban –amb el qual ja van jugar a la lligueta anterior– perquè el Panathinai­kós va perdre en la visita a l’Anadolu Efes.

La satisfacci­ó pel triomf no ha d’enterrar, però, una realitat: el Barça va tornar a ser un equip molt vulnerable a domicili, res a veure amb el conjunt que tan bé ha estat en les últimes jornades al Palau Blaugrana. Aquesta dada no és fútil, perquè els blaugrana tindran desavantat­ge de pista al playoff, cosa que els obligarà a guanyar almenys una vegada fora de casa si volen estar a la final

four del mes que ve a Berlín. Tot i això, cal no oblicar el valor de la classifica­ció en un grup molt complicat que ha obert moltes opcions en les jornades finals i que ha deixat fora equips poderosos (l’Olympiacos, doble campió en aquest dècada, queda eliminat).

Dos jugadors van sostenir el Barcelona ahir a Kaunas. Un va ser Dorsey, que va arribar al febrer per suplir la baixa de Lawal i s’ha convertit en una peça bàsica per la seva lluita incansable i la notable capacitat en el rebot. Amb 7m30s, amb 14-11 al marcador, el pivot de Baltimore ja sumava 8 punts. Les seves estadístiq­ues finals (12 punts, 13 rebots, 3 taps, 3 pilotes recuperade­s) demostren que la seva aportació va ser definitiva en el triomf català. Un únic punt negre el va acompanyar tota la tarda: els tirs lliures. Només en va aconseguir 2 dels 9 que va llançar, però mai no va defugir la lluita sota els taulers i fins i tot va reconèixer: “Ha estat una cosa de bojos, perquè hauríem pogut perdre el partit per aquests tirs lliures. Però sempre hem cregut en les nostres possibilit­ats i ja estem classifica­ts”. L’altre va ser Ribas, màxim anotador del partit amb 14 punts en 16 minuts.

Que hi havia molta tensió a la pista va quedar clar molt aviat, per les pilotes perdudes –11 del Barça a la primera part– i els errors clamoroses en llançament­s senzills. I és que contra un rival que havia encaixat 85,6 punts de mitjana durant el top 16 els blaugrana només van aconseguir 28 punts al primer temps. En certa manera, semblava més un partit de playoff que de lligueta del top 16. El Zalgiris, que no podia alinear Pocius, va aprofitar el nerviosism­e visitant per dominar amb els punts de Vecvagars (13), Jankunas (11, tots a la primera part) i Seibutis (10).

No és que el conjunt de Jasikevici­us, en fase de formació, estigués gaire bé, però una defensa amb moltes mans li permetia recuperar pilotes. Però tot va canviar després del descans, sobretot la mentalitat d’un Barça que no va abaixar els braços. Dorsey va continuar a la seva, però llavors van aparèixer Navarro (7 punts en 8 minuts al tercer quart) i, sobretot, Ribas, que va aconseguir tres triples consecutiu­s que van servir per tornar la iniciativa al Barça al minut 30 (48-49). I ja no tornaria a estar al darrere perquè l’atac lituà (25 punts en els dos quarts finals) es va anar desdibuixa­nt per la seva falta de recursos i la bona defensa blaugrana. El Barça ja és on volia, però sens dubte ha de millorar si vol classifica­r-se per a la final a quatre.

RIBAS I DORSEY L’escorta va ser el màxim anotador del partit amb 14 punts i el pivot en va aportar 12 i 13 rebots BONA DEFENSA Després d’un mal primer temps, el Barça va millorar i el Zalgiris només va fer 25 punts en vint minuts

?? PETRAS MALUKAS / AFP ?? Dorsey va ser un jugador fonamental en la victòria barcelonis­ta a Kaunas
PETRAS MALUKAS / AFP Dorsey va ser un jugador fonamental en la victòria barcelonis­ta a Kaunas