La Vanguardia (Català)

Junqueras diu que aplicar el dèficit suposaria noves retallades

“Si cal tancar un hospital, que vingui un ministre i el tanqui”

- RAÚL MONTILLA Barcelona

Catalunya no té capacitat per fer cap nou ajust pressupost­ari com l’hi ha exigit per carta el Govern central per haver tancat l’exercici 2015 amb un dèficit del 2,7% quan s’havia fixat en el 0,7%. Qualsevol nova mesura d’ajust “és inaplicabl­e”, va dir el vicepresid­ent de la Generalita­t, Oriol Junqueras, que va assegurar que complir amb la petició d’Hisenda suposaria noves retallades socials. “Si cal tancar un hospital, que vingui el ministeri i el tanqui”, va avisar el responsabl­e econòmic de la Generalita­t.

Junqueras, que va comparèixe­r davant de la premsa al Parlament després d’estar reunit durant més d’una hora amb el president Carles Puigdemont, va demanar al Govern central que concreti en “xifres” de quant es podria tractar el nou ajust que demana que es dugui a terme partint de la retenció de crèdits. “Deixa la responsabi­litat al Govern sobre la decisió de la quantia. A quina xifra el ministeri pretén que limitem la nostra disponibil­itat de crèdit pressupost­ària?”, va preguntar Junqueras. Una incògnita que no es revela en la missiva d’Hisenda –que ha rebut Catalunya i totes les comunitats que van incomplir el dèficit del 2015–, però que el secretari d’Economia del Govern català, Pere Aragonès, va xifrar en, com a mínim, uns 1.000 milions d’euros d’ajust.

“Limitar la disponibil­itat de crèdit té conseqüènc­ies sobre tot”, va lamentar Junqueras, que, d’altra banda, no va voler entrar a valorar el fet que l’incomplime­nt per part del Govern del que sol·licita Hisenda –l’opció que va defensar– pugui deixar Catalunya sense els diners procedents del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA).

El vicepresid­ent de la Generalita­t va arribar a justificar l’incomplime­nt del dèficit de l’any passat per l’aplicació

El vicepresid­ent acusa el Govern central de traslladar tot el pes de l’ajust a les comunitats

de les polítiques socials de la Generalita­t. També pel fet que el Govern central no compleixi “amb les seves obligacion­s” financeres. “Només que el Govern complís el dèficit previst en la llei de Sostenibil­itat Pressupost­ària, o ens pagués el que preveu la disposició addicional tercera de l’Estatut, o l’impost de dipòsits bancaris, llavors, la Generalita­t podria complir amb les seves obligacion­s”, va assegurar el responsabl­e econòmic de la Generalita­t, que va insistir que, en aquest cas, no seria necessària cap disposició de crèdit.

Junqueras, en aquest context, també va carregar contra la política de l’administra­ció d’Hisenda de traslladar el pes del dèficit a les comunitats. “El Govern espanyol sempre s’ha reservat el 80% del sostre del dèficit i ara vol reservar-se’n el 100%, quan les comunitats autònomes estan suportant més d’un terç de la despesa pública”, va sentenciar per demanar uns objectius de dèficit raonables.

Si el 2015 es va fixar per a les comunitats autònomes un topall del 0,7%, aquest any el percentatg­e baixa fins al 0,3%.

 ?? DAVID AIROB ?? El responsabl­e econòmic de la Generalita­t en la seva compareixe­nça davant la premsa, ahir al Parlament
DAVID AIROB El responsabl­e econòmic de la Generalita­t en la seva compareixe­nça davant la premsa, ahir al Parlament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain