La Vanguardia (Català)

El Prat lidera el creixement dels grans aeroports de la UE

- BARCELONA Redacció

En un context europeu de forta alça del trànsit aeri, el de Barcelona és, dels grans aeroports de la UE, el que més creix en termes de percentatg­e, segons les últimes dades comparades disponible­s, correspone­nts al febrer. Ho va fer en un 20,4% respecte al mateix mes del 2015, segons les xifres facilitade­s ahir per l’Airports Council Internatio­nal (ACI), organitzac­ió que agrupa els operadors d’aquestes infraestru­ctures a escala mundial.

El Prat encapçala el rànquing dels aeroports del grup 1, que inclou els que tenen més de 25 milions de passatgers anuals. El segueixen, per aquest ordre, Dublín (+17,2%), Copenhague­n (16%) i Madrid-Barajas (15,5%). En tot el continent, només un aeroport dels grans supera el de la capital catalana en dinamisme. Es tracta del d’Istanbul, fora de la UE, amb un 24,3% d’alça interanual. La mitjana de creixement d’aquesta categoria d’aeroports va ser del 9,1%.

Segons les estadístiq­ues de l’ACI, la mitjana de l’increment de passatgers en el conjunt d’aeroports de la UE va ser el mes de febrer del 10,4%, especialme­nt impulsat pels de Grècia, Portugal, Xipre, Espanya i Irlanda. Fora de la UE, l’augment va ser del 9,7%, de mitjana, amb alces importants a Islàndia, Turquia, Israel i Ucraïna.

En el grup 2, que inclou els aeroports d’entre 10 i 25 milions de passatgers anuals, el que més va créixer dins de la UE va ser el de Colònia, amb un 32,1%. A continuaci­ó es van situar Alacant (+21,2%), Atenes (+18,1%), Màlaga (+17,7%) i Edimburg (+17,2%). La mitjana d’aquest grup va ser del 10,7%.

El grup 3, amb xifres de viatgers a l’any d’entre 5 i 10 milions, el van liderar Berlín SXF (+47,7%), el portuguès de Faro (+21,9%), Bucarest (+21,8%), Porto (+21,5%) i Làrnaca, a Xipre (+21,2%). En aquesta categoria, l’alça interanual va ser d’una mitjana del 13,9%. Finalment, entre els aeroports més petits, els que tenen menys de 5 milions de passatgers anuals, els més dinàmics van ser el grec de Santorini-Thira (+149,8%) i el de Maribor, a Eslovènia (+114,6%). En aquest grup, l’increment mitjà va ser del 10%.

Al gener, Barcelona va ser el tercer aeroport europeu amb més augment de trànsit i el segon dins de la UE, segons dades de l’ACI. El rànquing el van liderar aquell mes, per aquest ordre: Istanbul (+19,3%), Dublín (17,1%) i el de la capital catalana (+14,3%).

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain