La Vanguardia (Català)

Experts acusen el Govern de Mèxic d’obstaculit­zar el cas Iguala

- i agències Redacció

Després d’un any investigan­t la desaparici­ó de 43 estudiants a Iguala, al sud de Mèxic, el grup d’experts independen­ts designat per la Comissió Interameri­cana de Drets Humans (CIDH) ha acusat el Govern del president Enrique Peña Nieto d’obstaculit­zar la seva feina. Al llarg de les més de 600 pàgines de l’informe final, el Grup Interdisci­plinari d’Experts Internacio­nals (GIEI) tanca el seu paper en el cas assegurant haver estat “obstruïts” per les autoritats i haver patit una “forta campanya mediàtica” per desacredit­ar-los.

“A partir de gener del 2016, l’actitud col·laborativa de l’Estat va anar disminuint”, va dir l’exfiscal guatemalen­ca Claudia Paz durant la presentaci­ó de l’informe final, després que el Govern hagi impedit prorrogar la investigac­ió i els forci a marxar a finals d’aquest mes.

Els experts critiquen que no se’ls ha deixat entrevista­r a 17 sospitosos actualment empresonat­s –sobre els quals denuncien maltractam­ents i tortures–, ni obtenir declaracio­ns de líders polítics o d’ex-alts funcionari­s. “Això demostra que certs sectors no estan interessat­s en la veritat”, va opinar l’advocat colombià Alejandro Valencia. D’acord amb el document, la investigac­ió ha tingut dificultat­s que no són solament imputables a la complexita­t del cas.

La comissió es pregunta també sobre el paper de l’exèrcit i de la policia federal durant la nit de la tragèdia. Segons les seves proves, la policia va instal·lar guàrdies en diferents punts per evitar la sortida dels autobusos. “La policia i el crim organitzat van actuar la nit del 26 de setembre del 2014 en una zona de 80 quilòmetre­s, la qual cosa genera la certesa d’una coordinaci­ó perfecta per evitar la fugida dels autobusos en els quals viatjaven els estudiants”, va afirmar l’exfiscal colombiana Ángela Buitrago.

D’acord amb la Fiscalia mexicana, els 43 estudiants d’Ayotzinapa van ser assassinat­s i incinerats en un abocador després de ser perseguits i atacats per policies municipals a la ciutat d’Iguala. No obstant això, els experts descarten la incineraci­ó perquè no han trobat proves d’una foguera d’aquestes mesures.

En el seu compte de Twitter, Peña Nieto va garantir que la Fiscalia analitzarà el document i que “continuarà treballant perquè es faci justícia”. El departamen­t judicial del seu Govern va agregar que els experts van tenir “un accés total” a la investigac­ió i que van complir amb el 85 % de les seves demandes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain