La Vanguardia (Català)

El PP mantindrà l’oferta de la gran coalició per després del 26-J

El PSOE insisteix que no pactarà amb els populars després de les noves eleccions

- CARMEN DEL RIEGO Madrid

Com si ja hagués passat pel palau de la Zarzuela, on Mariano Rajoy té avui una cita amb el monarca, amb qui tancarà la ronda de consultes, el PP va començar a dissenyar ahir la campanya electoral a què estan segurs que estan abocats, i amb la vista posada a l’escenari que sortirà de les urnes el 26 de juny, que sens dubte requerirà, com ha passat aquests mesos, de diàleg entre els partits, “sense perjudicis partidiste­s”. El partit està convençut que guanyarà les eleccions, “i àmpliament”, però també que necessitar­à Ciutadans per governar i fins i tot el PSOE, perquè en el fons li agradaria repetir l’oferta que va fer després del 20-D, és a dir, la gran coalició.

Així doncs, el PP mantindrà ponts bastits cap al PSOE i Ciutadans, cosa que no impedirà la crítica a aquests dos partits, com la que diumenge els va dedicar Mariano Rajoy des de Còrdova, en què els va fer responsabl­es que hi hagi una nova convocatòr­ia electoral, o les que ahir mateix els va dedicar el vicesecret­ari de comunicaci­ó del PP, Pablo Casado, després de la reunió del comitè de direcció presidit per Rajoy mateix. El límit de la crítica, segons Casado, és el de la desqualifi­cació personal, perquè una vegada se sàpiguen els resultats del 26 de juny el diàleg sigui possible. Costarà prou, veient les acusacions que es fan els partits en aquests dies previs a la convocatòr­ia electoral.

Des del PSOE, el portaveu socialista al Senat, Óscar López, ahir mateix també va insistir que després del 26-J “el PSOE no pactarà ni governarà amb el PP”. En declaracio­ns a Catalunya Ràdio, López va descartar una entesa amb els populars perquè el gran objectiu de Pedro Sánchez, va recordar, és “fer fora Rajoy de la Moncloa”.

Amb l’actitud que ha tingut durant aquests quatre mesos, el PSOE considera desterrada l’acusació que va fer servei a la campanya electoral de Podem en el sentit que els socialiste­s es llançarien als braços del PP i preferien la gran coalició a un acord progressis­ta. “No hem pactat ni amb Rajoy ni amb el PP”, va subratllar Óscar López, que va culpar Pablo Iglesias del fet que no hi hagi un govern progressis­ta, i li va dedicar unes paraules molt dures, acusant-lo de “fer la pinça” al PSOE amb el PP. Per López, “Iglesias s’ha fet vell molt ràpid, i ha votat amb Rajoy”, perquè en la investidur­a de Pedro Sánchez el vot de Podem és el que va coincidir amb el del PP”. I tot, a parer del portaveu socialista, perquè Podem té més interès a superar el PSOE que no pas a substituir el PP al capdavant del govern espanyol.

I si des del PSOE llançaven aquest missatge, des de Ciutadans tornaven a posar el punt de mira en Mariano Rajoy, assenyalan­t-lo com el gran obstacle per arribar a un acord. Tot i això, el PP adverteix: “Dubto que qualsevol partit que no guanyi cometi l’error de proposar canvis en el partit guanyador, i que recordin que si en quatre mesos no ho han aconseguit, no ho aconseguir­an”. La tesi amb què treballa el PP és que si Rajoy i el PP són els guanyadors, “la pressió serà sobre els partits que puguin sumar una majoria amb el PP perquè facilitin el diàleg”.

En aquest context, al PP ja comencen a preparar la campanya electoral, que, segons Pablo Casado, serà “senzilla, de tret curt, enganxada al carrer, d’actes reduïts, sense grans despeses, propera, realista, propositiv­a i optimista”. Els populars creuen que juguen amb la carta dels comportame­nts dels partits en els quatre mesos que han passat des de les eleccions anteriors, “que han estat molt aclaridors”, i vendran “un govern seriós, perquè és un valor que cotitza a l’alça”.

Els populars ja preparen una campanya d’actes reduïts, sense grans despeses i propositiv­a

 ?? TAREK / EFE ?? Mariano Rajoy va presidir el comitè de direcció del PP el dia abans d’anar a consultes amb el Rei
TAREK / EFE Mariano Rajoy va presidir el comitè de direcció del PP el dia abans d’anar a consultes amb el Rei

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain