La Vanguardia (Català)

Terror a Istanbul.

Tres terroriste­s suïcides ataquen la terminal internacio­nal amb fusells i granades

- RICARDO GINÉS Istanbul. Correspons­al

Tres terroriste­s suïcides van sembrar el pànic ahir a la nit a l’aeroport internacio­nal Atatürk d’Istanbul, on van entrar obrint foc contra els passatgers i van fer esclatar els cinturons explosius que duien.

Tres terroriste­s suïcides van causar una matança i van sembrar el pànic ahir a la nit a l’aeroport internacio­nal Atatürk d’Istanbul, el principal de Turquia i el tercer més gran d’Europa. Abans d’arribar al control dels rajos X, els tres atacants van obrir foc amb fusells i granades quan els membres de les forces de seguretat van intentar aturarlos. Després del tiroteig amb les forces de seguretat, van fer esclatar els explosius que portaven, pel que sembla en uns cinturons, a la terminal internacio­nal de l’aeroport Atatürk, situat a la part europea d’Istanbul.

Els terroriste­s van deixar un funest bany de sang al seu darrere: almenys 32 víctimes mortals i més de vuitanta ferits, sis d’ells molt greus, segons va anunciar el governador d’Istanbul, Vasip Sahin.

Després de les explosions va arribar el pànic. Les primeres imatges mostraven almenys un fusell i diverses persones plenes de sang mentre eren ateses al terra de l’entrada. A més, es van produir diversos incendis, es van trencar els vidres i el sostre de l’entrada, on acostumen a esperar els taxis i els autobusos, va quedar destrossat.

Les primeres imatges de la terminal, amb centenars de persones intentat abandonar el recinte enmig del caos i la destrucció, coincidien amb les que es van veure a Brussel·les el passat mes de març.

Els primers en acudir a l’auxili dels ferits van ser xofers dels taxis més propers i les ambulàncie­s de servei, abans de l’arribada d’una trentena de vehicles de les emergèncie­s mèdiques.

L’Atatürk és el tercer aeroport més gran d’Europa i el principal d’Istanbul, ciutat que compta amb un altre aeròdrom, el Sabiha Gökcen, a la part asiàtica. Desenes de milers de persones el fan servir cada dia. Ahir a la nit, amb la instal·lació sumida en el caos, es va decretar l’anul·lació de tots els vols i es va prohibir l’entrada al recinte, al qual no- més van poder accedir els serveis d’urgència. Immediatam­ent, a diversos barris de la megalòpoli turca es van desplegar tendes de campanya per fer donacions de sang per als ferits. La matança va arribar poques hores després del tradiciona­l iftar o dinar per trencar el dejuni del Ramadà, un moment que, unit a les altes temperatur­es d’ahir a la nit a Istanbul, oferia un ambient relaxat als carrers de la gran urbs.

Però la festa aviat es va tenyir de sang. Al poc d’haver acabat l’iftar, les xarxes socials s’omplien amb les fotografie­s dels primers morts; en elles es podien trobar els primers vídeos de les escenes de pànic.

Poc després, els superviven­ts de l’Atatürk trucaven a les emissores de ràdio i televisió amb la veu entretalla­da per relatar els esdevenime­nts. Ankara no va trigar a imposar la ja tradiciona­l prohibició de difondre altres continguts que no siguin els oficials, com succeeix sempre després d’un atemptat, una mesura que, com també és costum, la majoria dels mitjans locals no van obeir.

Abans de conèixer al detall l’ocorregut, el més greu de l’atemptat, a part de les víctimes, és que amb la xifra de tres suïcides més, els d’ahir a la nit, ja es pot parlar de sis atemptats suïcides a Istanbul des de començamen­t d’any; un per cada mes. I tot indica a més que l’objectiu terrorista torna a ser, en estar dirigit contra la terminal internacio­nal, la indústria turística de la principal ciutat de Turquia, un país que en els cinc primers mesos del 2016 ja ha acusat un descens de l’ordre del 40% quant a visitants estrangers.

En aquests mesos sinistres, els kamikazes han estat tant membres de l’Estat Islàmic com de

Tant els rebels kurds com els gihadistes de l’EI poden estar al darrere de l’atac

Des del mes d’octubre a Turquia hi ha hagut més de 200 morts en diversos atemptats

l’organitzac­ió Partit dels Treballado­rs del Kurdistan, el PKK. I els dos grups han deixat clara la seva intenció d’atemptar contra el turisme, una indústria que mou més del 10% del PIB de Turquia. Els rebels kurds acostumen a buscar objectius militars i policials, mentre que els gihadistes atempten contra la població civil.

A començamen­ts d’aquest mes, onze persones van morir al centre d’Istanbul, víctimes d’un cotxe bomba accionat per control remot en una parada d’autobús. Fins ahir, aquest havia estat l’últim d’una sèrie d’atemptats que han causat més de 200 morts en els últims mesos.

Precisamen­t ahir es va donar a conèixer la dada que al maig, amb un 23% menys d’arribades, s’havia produït el pitjor descens turístic en dècades. Cal remuntar-se als anys de plom, durant els noranta, per trobar una baixada tan acusada.

Aquesta matinada encara es desconeixi­a l’autoria però el que sembla clar és que després de l’atemptat encara seran menys les persones que desitgin viatjar a Turquia, ja desestabil­itzada en l’arena política des de fa mesos, per prendre unes vacances. Tot apunta que l’estiu serà tens, més encara en un país que es troba des de fa temps molt polaritzat socialment.

 ?? JOHN THYS / AFP ??
JOHN THYS / AFP
 ?? EMRAH GUREL / AP ?? La destrucció a la terminal de sortides internacio­nals de l’aeroport Atatürk era ben visible, amb nombroses víctimes a terra
EMRAH GUREL / AP La destrucció a la terminal de sortides internacio­nals de l’aeroport Atatürk era ben visible, amb nombroses víctimes a terra
 ?? OSMAN ORSAL / REUTERS ?? Els serveis d’emergència van acudir a la terminal per atendre les nombroses víctimes
OSMAN ORSAL / REUTERS Els serveis d’emergència van acudir a la terminal per atendre les nombroses víctimes
 ??  ?? FONT: Google Earth
FONT: Google Earth

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain