La Vanguardia (Català)

El TSJC deixa Mas a les portes del judici pel 9-N

El jutge apunta a l’expresiden­t, Ortega i Rigau per desobedièn­cia i prevaricac­ió El Govern considera el procés un “judici polític” al sobiranism­e

- SANTIAGO TARÍN JOSEP GISBERT Barcelona

Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau estan a un pas del banc dels acusats pel procés participat­iu del 9-N. El magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Joan Manel Abril va tancar ahir la causa oberta per la convocatòr­ia i considera que hi ha indicis que els exmembres del Govern van desobeir el mandat del Tribunal Constituci­onal de suspendre la jornada de manera “intenciona­l i conscient” i nega que el desenvolup­ament quedés en mans de voluntaris sense participac­ió institucio­nal.

En la interlocut­òria que va fer pública, el magistrat del TSJC rebutja les peticions de sobreseure l’afer que van plantejar les defenses dels tres investigat­s, perquè considera que hi ha indicis dels delictes de desobedièn­cia i de prevaricac­ió administra­tiva, i dóna deu dies a les

REACCIÓ El Govern sent “vergonya” per un “judici polític” contra el sobiranism­e

parts perquè presentin escrits de qualificac­ió. En aquest context, sembla inversembl­ant que no s’acusi els exmembres del Govern, que per tant estan a un pas de ser portats a judici. Aquest és l’últim tràmit que compleix Abril com a magistrat del TSJC, després de sol·licitar l’excedència de la judicatura espanyola per dedicar-se a la càtedra de Dret Civil i al Tribunal Suprem d’Andorra. Els recursos contra aquesta interlocut­òria els resoldrà un altre jutge del Superior, Francesc Valls, un expert processali­sta.

Les qüestions nuclears de la investigac­ió eren dues: si el Govern va ser notificat fefaentmen­t de la interlocut­òria per la qual el Tribunal Constituci­onal suspenia el procés participat­iu (del 4 de novembre del 2014) i si aquest va quedar en mans de voluntaris sense participac­ió institucio­nal. I al llarg de 39 folis Abril assenyala que els indicis apunten que en els dos supòsits Mas, Ortega i Rigau van actuar tot i saber la prohibició. Així, s’explicita que Artur Mas es va declarar “màxim responsabl­e de la iniciativa política i d’haver impulsat el procés participat­iu del 9-N”, però precisa que va rebre una comunicaci­ó del president del TC en què se li notificava la suspensió, tant de l’acte com dels preparatiu­s. Aquesta notificaci­ó també va ser enviada al Departamen­t de Presidènci­a i al gabinet jurídic de la Generalita­t, per mail.

Mas, al seu torn, va informar d’aquest fet Joana Ortega i Irene Rigau, que a més també van rebre el 5 de novembre una missiva de la delegada del Govern espanyol a Catalunya en què se’ls avisava de la situació. Igualment, disposaven d’un dictamen del Consell Assesor per a la Transició Nacional que advertia de la possibilit­at d’incórrer en delictes. I quant al paper dels voluntaris, es detalla que l’organitzac­ió no va recaure únicament en ells, com van argumentar les defenses, sinó que “van tenir-hi un paper rellevant contractis­tes privats, que van prestar serveis pagats amb recursos financers públics, amb plena consciènci­a de la desobedièn­cia a la suspensió ordenada”.

La investigac­ió se circumscri­u al que va passar entre el 4 (data de la interlocut­òria del TC) i el 9 de novembre (data de la votació). El magistrat Abril relata una sèrie d’actes que es van dur a terme entre aquests dies, amb participac­ió de la Generalita­t, com són els treballs al web oficial, la càrrega de programes informàtic­s, el condiciona­ment del pavelló italià o el trasllat d’urnes i paperetes. Fins i tot amb ordres a les empreses que continuess­in les tasques quan aquestes van plantejar els seus dubtes que tenien. També es detalla el cost del procés: 698.681,50 euros.

CAUSES VINCULADES

CDC relaciona el cas del 9-N amb el ministre de l’Interior i anuncia una querella

INTENCIONA­LITAT El jutge assenyala que van desobeir el TC intenciona­lment i conscientm­ent

SORTIDA DE LA MAGISTRATU­RA

Aquest és l’últim tràmit del jutge Abril, que ha demanat l’excedència i se’n va a Andorra

assenyala que Mas “va consentir i no va paralitzar” la preparació i execució del 9-N. I afegeix que la investigac­ió “ha posat en relleu que, sota la cobertura formal de l’actuació del voluntari, sí que es van dur a terme actuacions contràries” a les ordres del Constituci­onal per part de l’expresiden­t de la Generalita­t, del’ ex vic e presidenta del Govern i de l’exconselle­ra d’Ensenyamen­t, que van actuar “amb consciènci­a que no complirien” el mandat del TC. El mes de febrer passat la Fiscalia també va demanar que s’investigué­s l’exconselle­r de Presidènci­a, Francesc Homs, però com que en aquell moment era diputat al Congrés, i ho continua sent, el Tribunal Suprem va assumir aquesta part de la causa i al maig va decidir investigar Homs per separat.

La decisió del TSJC va motivar la ràpida reacció del Govern, que, a través de la seva portaveu, Neus Munté, va declarar que li feia “vergonya” un “judici polític” que té la “clara intenciona­litat política de destruir el procés sobiranist­a”. “Sentim molta vergonya i tots els demòcrates haurien d’avergonyir­se’n”, va subratllar la consellera de Presidènci­a en la roda de premsa posterior a la reunió del Govern, en què va considerar que “es va intentar des de les claveguere­s de l’Estat que no es poguessin posar les urnes el 9-N, però es van posar i va ser tot un èxit”, i en què va expressar “tota la solidarita­t” del gabinet de Carles Puigdemont amb els encausats.

Els afectats, per la seva banda, tenen decidit recórrer l’obertura de judici oral i demanar la nul·litat del procedimen­t, segons es va anunciar des de CDC, “perquè entenem que està viciat d’entrada, com ho demostren les converses” publicades entre el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, i el director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, va denunciar la portaveu del partit, Marta Pascal. Per aquesta raó, CDC, que veu en el cas una “persecució política en tota regla a l’ independen­tisme ”, interposar­à també una querella al Tribunal Suprem contra el ministre per calúmnies, injúries, revelació de secrets i atemptat a l’autoritat (el president de la Generalita­t i els membres del Govern quan ho eren), i no descarta ampliar-la a altres persones si el contingut de les converses ho aconsellés, perquè entenen que tenen relació amb la causa del 9-N.

El partit, de fet, situa els dos casos al mateix sac perquè considera que les converses filtrades evidencien una “relació molt íntima” entre la Fiscalia i el titular d’Interior.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU ?? Joana Ortega, Artur Mas, Francesc Homs i Irene Rigau el passat dia 22 després de publicar-se les converses entre Fernández Díaz i De Alfonso
LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU Joana Ortega, Artur Mas, Francesc Homs i Irene Rigau el passat dia 22 després de publicar-se les converses entre Fernández Díaz i De Alfonso

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain