La Vanguardia (Català)

Desarticul­ada una filial catalana de la màfia xinesa

- MAYKA NAVARRO Barcelona

S’anomena màfia una associació que sigui secreta i actuï mitjançant suborns, represàlie­s, etcètera, definició de l’Institut d’Estudis Catalans que retrata amb poques paraules la vintena de ciutadans xinesos detinguts ahir a Barcelona. Els arrestats funcionave­n com un grup jeràrquic i organitzat que havia diversific­at les seves activitats delictives. Van començar cobrant una mensualita­t als seus compatriot­es amb establimen­ts comercials, un sobre obligatori a canvi d’una presumpta protecció que, en realitat, eren uns diners per evitar ser atacats per ells mateixos. Però l’organitzac­ió va créixer fins a convertir-se en un grup criminal mafiós “molt perillós i violent”, en paraules d’una font al corrent de les investigac­ions.

La unitat central de grups juvenils organitzat­s s’ha fet càrrec d’unes diligèncie­s molt complexes pel caràcter sempre hermètic de la comunitat xinesa. Aquest grup de mossos són els que en els últims temps han desarticul­at bandes llatines, com els latin kings, quan els seus integrants han tingut comportame­nts criminals.

En aquest cas va passar una cosa semblant. La investigac­ió va arrencar a partir d’unes agressions a ciutadans xinesos. I malgrat la dificultat que aquestes víctimes vagin a una comissaria a denunciar un altre compatriot­a, els Mossos van

entendre que no es tractava d’un agressió esporàdica sinó que formaven part d’una organitzac­ió que anava molt més enllà.

Aquest últim any de gestions policials, amb escoltes telefòniqu­es, seguiments i acostament a una comunitat tancada i desconfiad­a, els Mossos han reunit proves per acusar-los de traficar amb drogues i de controlar pisos amb dones dedicades a la prostituci­ó. També protagonit­zaven robatoris amb violència. Però els rols estaven molt ben repartits. Cadascú es dedicava al que sabia fer millor. Sense interferèn­cies, però amb dos caps, dos capos, que van ser detinguts en un habitatge del carrer Bailén. A prop d’allà, a Trafalgar, hi va haver altres detencions, així com al polígon de Badalona i en pisos de Santa Coloma de Gramenet. En total, 24 detinguts i 13 entrades i escorcolls tutelats pel titular del jutjat número 24 de Barcelona, que manté les diligèncie­s en secret.

Durant les investigac­ions els Mossos, aquesta vegada l’àrea central de delictes econòmics, van descobrir que els sospitosos, els capos, defraudave­n Hisenda mitjançant la compra de rellotges a tres establimen­ts de luxe de Barcelona, un modus operandi complicat que no necessària­ment necessita la connivènci­a dels treballado­rs de les joieries. En qualsevol cas, ahir, cap a les deu del matí, desenes de mossos, quan les joieries Rabat de passeig de Gràcia, Tomas Colomer de Portal de l’Àngel i Rolex de Pau Casals van obrir les portes, s’hi van personar per sol·licitar-los tota la documentac­ió relativa a aquestes vendes. “No era necessari aquest muntatge. Era tan senzill com demanar les factures i les hi hauríem lliurat, com sempre”, va indicar el responsabl­e d’una de les tres joieries escorcolla­des.

El grup s’havia especialit­zat en delictes com la prostituci­ó, el tràfic de drogues i el frau amb rellotges de luxe

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Moment en què són traslladat­s a la comissaria dos dels detinguts en una operació contra la màfia xinesa
LLIBERT TEIXIDÓ Moment en què són traslladat­s a la comissaria dos dels detinguts en una operació contra la màfia xinesa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain