La Vanguardia (Català)

Amazon inverteix 200 milions al Prat

El centre logístic del Prat entrarà en funcioname­nt l’octubre del 2017

- MAR GALTÉS Barcelona

Fred Pattje, director general d’operacions d’Amazon Espanya, va firmar finalment ahir al matí la compra, a l’Incasòl, dels terrenys del Prat on la multinacio­nal ubicarà el seu magatzem més gran del sud d’Europa. Amazon invertirà un total de 200 milions d’euros, entre la compra del solar –de 150.000 m2, al polígon Mas Blau II– i la construcci­ó de la nau, de 63.000 m2, amb 19 metres d’altura en tres plantes, cosa que equival a una capacitat de 200.000 m2, a més de 1.300 places d’aparcament. El projecte de l’obra s’ha encarregat a Dragados. “Els moviments de terra començaran aquest mateix divendres. El magatzem ha d’estar llest l’1 d’octubre del 2017, intentarem que sigui abans si pot ser”, va explicar ahir Pattje.

Es tracta de la inversió més gran en ocupació i una de les més grans en valor realitzada a Catalunya en els darrers cinc anys, segons l’fDI de Financial Times. Aquesta infraestru­ctura d’Amazon donarà feina en el termini de tres anys a 1.500 persones –de plantilla fixa–, que en èpoques punta, com la campanya de Nadal, pot augmentar un 40%, explica Pattje. Més d’un centenar d’aquests llocs seran per a titulats superiors, i la resta, majoritàri­ament per a tècnics i profession­als de la logística. A més, la inversió tindrà impacte en serveis auxiliars (neteja, seguretat...). “A Madrid comprem els embalatges a una empresa que està a 5 quilòmetre­s. També ho buscarem aquí”. A Madrid, Amazon Fulfillmen­t ocupa 1.100 persones, més unes altres 400 al centre corporatiu.

El grup de Seattle té un centenar de centres logístics al món, 29 en set països europeus (4 a França, 1 a Itàlia...). “El de Barcelona serà el centre més pròxim a un nucli urbà més gran, l’únic al qual es pot arribar amb metro”, va explicar el directiu. Aquesta és una de les raons que han motivat la decisió de la companyia, que va començar a estudiar el projecte fa un parell d’anys. L’opció de compra es va firmar al gener. “Amazon volia ser a Barcelona, és una decisió de grup. Perquè aquí tenim una clientela potent; perquè és una entrada perfecta cap al sud d’Europa; i pel talent que hi trobem, especialme­nt d’Iese i Esade: el 2015, Amazon ja va ser un top recruiter a l’Iese per cobrir posicions a tot el món”. La companyia també fa un esforç per acostar-se a les pimes locals: “El 2015 a Espanya les pimes van facturar 100 milions a través d’Amazon. I el 22% són catalanes. Ara tindran una finestra encara més directa a 300 milions de consumidor­s”.

Tota l’enginyeria del magatzem és pròpia d’Amazon, “és el nostre core business”. El centre que té Amazon a Alcalá de Henares, en fase d’ampliació, tindrà després de l’estiu 75.000 m2, i una capacitat d’expedició de 520.000 paquets al dia. “L’objectiu és que a Barcelona millorem aquesta capacitat en un 35%, fins a més de 700.000 paquets: ho aconseguir­em amb tecnologia i processos”, diu Fred Pattje.

“El centre de Barcelona formarà part de la xarxa europea: la visió de la companyia és poder entregar des de qualsevol centre a qualsevol punt. Ara tenim un catàleg de 132 milions de productes, n’afegim cada dia 65.000. No es poden tenir tots en un magatzem. Però estem acostant els processos i la tecnologia per aconseguir que des de qualsevol punt d’Europa es pugui lliurar l’endemà. I per això, Barcelona és estratègic­a”.

El següent pas serà el lliurament el mateix dia, o en una hora, que ha començat a funcionar a Londres o París. Amazon ha llogat l’antiga seu de l’editorial Gustavo Gili, al carrer Rosselló, des d’on podrà innovar en servei al client. Però d’aquest tema encara no en volen parlar: “Stay tuned”, respon sempre la companyia.

Dragados s’encarrega de les obres, i l’enginyeria és pròpia del grup de Seattle

INFRAESTRU­CTURA

“Des de Madrid sortiran 520.000 paquets al dia, aquí volem arribar a més de 700.000”

EFICIÈNCIA

 ?? AMAZON ?? Recreació virtual del centre que s’aixecarà al Prat
AMAZON Recreació virtual del centre que s’aixecarà al Prat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain