La Vanguardia (Català)

Els dos anys del ‘califat’ de l’Estat Islàmic

L’Estat Islàmic perd terreny a l’Iraq i Síria dos anys després d’haver pres Mossul

- FÉLIX FLORES

Tots els informes apunten al mateix: dos anys després de la seva fundació com a pretès califat, l’Estat Islàmic (EI) està en el seu pitjor moment i, en cas de continuar així, pot començar a reinventar-se a si mateix.

El març passat, els analistes dels Estats Units calculaven que havia perdut un 20% del seu territori a l’Iraq i Síria. Aquesta avaluació era considerad­a optimista per alguns, però després de noves derrotes sembla clar que l’organitzac­ió no només ha perdut enclavamen­ts tan significat­ius com la ciutat siriana de Palmira sinó vies de comunicaci­ó entre els seus territoris, la qual cosa implica més dificultat­s d’aprovision­ament, tant de material com de recursos humans.

Els milicians de l’EI lluiten en molts i distants fronts. Al nord de Síria se’ls està tancant l’accés a la frontera turca i són colpejats alhora per les forces kurdes, pel que queda de les milícies sirianes d’oposició, per l’exèrcit de Baixar al-Assad i l’artilleria turca. Alhora, les tropes de Damasc, amb suport rus i iranià, han avançat molt en direcció a la capital siriana del califat, AlRaqqa, que està amenaçada pel nord pels kurds i els seus –escassos, això sí– aliats àrabs amb suport d’un grapat de forces especials dels Estats Units. Mentrestan­t, a l’Iraq, l’exèrcit regular, amb suport de milícies xiïtes, ha desallotja­t els gihadistes de Fal·luja.

La pèrdua de Fal·luja deixa a l’EI únicament amb Mossul, la segona ciutat iraquiana, des de la que es va declarar el califat el 29 de juny del 2014. Fins aleshores només posseïen Fal·luja i Ramadi. La presa de Mossul, i el discurs d’Abu Bakr al-Bagdadi a la seva gran mesquita, proclamant­se califa amb el nom d’Ibrahim el 4 de juliol, va implicar una arribada en massa de combatents de fins a 87 països. L’Estat Islàmic es va expandir amb la conquesta de Tikrit (bressol de Saddam Hussein) i Baiji (amb la seva refineria) a l’Iraq, i Kobane i Palmira a Síria. Però des del gener del 2015 han anat retrocedin­t. Ha estat un procés molt lent, que probableme­nt hauria resultat impossible sense la participac­ió de Rússia en el front sirià i de l’Iran, tant a Síria com a l’Iraq.

En vista dels atemptats a Europa podria relativitz­ar-se la importànci­a d’aquesta pèrdua territoria­l. Tot i això, ha estat precisamen­t la promesa d’un califat aquí i ara la que ha atret salafistes gihadistes, aventurers, desheretat­s i maníacs a les seves files. Va ser per aquesta raó –i per la seva extraordin­ària utilitzaci­ó de mètodes digitals de propaganda, barrejant terror, heroisme i imatges idíl·liques– que ha tingut més èxit que Al-Qaida. Però si no aconseguei­x administra­r províncies no hi ha califat, i això és el que està passant.

D’una banda, els seus recursos econòmics s’han reduït considerab­lement. Bombardeja­ts els seus pous petrolífer­s i els seus combois, l’EI resisteix amb una microecono­mia basada en els impostos, l’extorsió i la confiscaci­ó. Fins i tot a Mossul estan reduint les seves capacitats des que el Govern de Bagdad va deixar d’enviar els sous dels funcionari­s –que representa el gruix de la massa salarial iraquiana–, el tall de la ruta de Sinjar cap a Síria també ha reduït el comerç, i la capital del califat pateix una carestia galopant.

D’altra banda, els enclavamen­ts o preteses províncies de l’Estat Islàmic a Líbia, el Sinaí o el Iemen tampoc no han experiment­at una expansió, més aviat al contrari.

Tot i això, el pitjor cop que ha patit l’Estat Islàmic l’últim any l’hi han assestat no els bombardejo­s sinó centenars de milers de refugiats que han fugit de Síria. Els gihadistes van reaccionar histèrics en veure que la guerra els empenyia a fugir del país en lloc de resistir o de migrar cap al seu territori, i van emetre una col·lecció de vídeos i missatges provant de convèncer la gent que no intentés arribar a Europa (una altra cosa és com Europa els ha rebut després).

L’últim comunicat del portaveu oficial de l’EI, Abu Muhammad al-Adnani, emès el 21 de maig, en vigílies del Ramadà, dóna pistes de com l’organitzac­ió està havent d’adaptar els seus postulats. Dirigint-se als “soldats del califat a Europa i els Estats Units”, els diu que “si els tirans us han tancat a la cara les portes de l’hègira –l’emigració a l’Estat Islàmic–, obriu la porta de la gihad a les seves cares i feu que se’n penedeixin. La més petita mostra de feina que pugueu dur a terme als vostres països és molt millor i volguda per nosaltres que qualsevol gran acció aquí”.

Amb aquesta crida a cometre atemptats, l’EI torna a posar l’èmfasi en l’anomenat “enemic llunyà”, a l’estil d’Al-Qaida, però assenyalan­t, a més, que els civils són blancs legítims, ja que a Occident no són “innocents”. AlAdnani cridava a la guerra total en nom de l’EI, i afegia, per justificar les seves pèrdues: “La victòria és quan l’enemic és derrotat, la derrota és quan es perd la determinac­ió i el desig de combatre”.

El missatge del portaveu respon a les dues opcions que li queden a l’EI després d’una derrota territoria­l a l’Iraq i Síria: reconverti­r-se en guerrilla o en organitzac­ió purament terrorista. La primera possibilit­at començarem a veure-la si són expulsats d’Al-Raqqa i de Mossul; la segona ja s’està donant, amb l’agreujant que l’EI s’ha convertit en una franquícia per a qualsevol alienat, encara que no tingui la més mínima idea de gihadisme, com l’assassí homòfob d’Orlando.

El pitjor cop que ha rebut l’EI prové dels refugiats que han fugit de Síria en lloc d’anar al ‘califat’ Encara que perdi la guerra territoria­l a l’Iraq i Síria, l’EI ja és una franquícia del gihadisme global

 ?? KARIM KADIM / AP ?? Les forces de seguretat iraquianes celebren la reconquest­a de Fal·luja dijous passat
KARIM KADIM / AP Les forces de seguretat iraquianes celebren la reconquest­a de Fal·luja dijous passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain