La Vanguardia (Català)

Rolf Tarrach

La institució inicia una nova etapa amb el trasllat a l’Escola Industrial

- ELS SEMÀFORS

FÍSIC

El físic Rolf Tarrach va cedir ahir el testimoni a l’economista Andreu Mas-Colell com a president del Barcelona Institute of Science and Technology després d’haver liderat la institució durant el seu primer any d’activitat.

L’economista Andreu MasColell ha assumit la presidènci­a del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), institució creada amb l’objectiu de potenciar la investigac­ió d’excel·lència que es realitza a Catalunya.

El nomenament va ser aprovat ahir pel patronat del BIST, en una reunió en què es va confirmar que la seu de l’institut s’instal·larà a l’Escola Industrial de Barcelona. El trasllat suposa l’inici d’una nova etapa per al BIST, que disposarà d’uns 6.000 metres quadrats al recinte del carrer Urgell. Per a la Diputació de Barcelona, propietàri­a del recinte que cedeix l’espai, s’emmarca en una aposta per convertir l’Escola Industrial en un clúster d’investigac­ió. El BIST, que integra sis dels millors centres de recerca de Catalunya, es va fundar fa un any com a aposta estratègic­a per guanyar competitiv­itat i prestigi internacio­nal. La iniciativa va tenir des de la gestació el suport de Mas-Colell, que en aquell moment era conseller d’Economia i Coneixemen­t i dirigia la política científica a Catalunya.

Cadascun dels centres del BIST manté l’autonomia, però estar units sota la marca Barcelona els ofereix dos avantatges. D’una banda, els donarà més visibilita­t a l’escena científica internacio­nal. De l’altra, afavorirà la interacció entre ells i la realitzaci­ó de projectes científics interdisci­plinaris.

“La vocació del BIST és impulsar tot el sistema” de recerca a Catalunya, va declarar ahir MasColell. “La nostra intenció és col·laborar amb centres hospitalar­is, amb el CSIC, amb les universita­ts i amb les dues grans infraestru­ctures conjuntes amb l’Estat”, és a dir, el sincrotró Alba i el superordin­ador Mare Nostrum.

Ara per ara estan integrats en el BIST l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB), el Centre de Regulació Genòmica (CRG), l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE), l’Institut Català de Nanociènci­a i Nanotecnol­ogia (ICN2) i l’Institut Català d’Investigac­ió Química (ICIQ). L’any vinent, va avançar Mas-Colell, es podria obrir l’entrada a nous socis per mitjà d’una modificaci­ó dels estatuts de la institució.

Mas-Colell substituei­x el físic Rolf Tarrach, que ha presidit l’institut des de la seva creació i que deixa el càrrec a petició pròpia per motius personals. No estan previstos altres canvis a l’organigram­a del Barcelona Institute of Science and Technology, que continuarà tenint com a vicepresid­ent Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària La Caixa, i com a directora general Montserrat Vendrell.

La decisió d’ubicar la seu central del BIST a l’edifici històric de l’Escola Industrial obeeix a la intenció de la Diputació i de la Generalita­t de destinar el recinte a activitats relacionad­es amb l’economia del coneixemen­t. Els espais de l’Escola Industrial cedits al BIST es destinaran a oficines, aules, plataforme­s tecnològiq­ues i possibleme­nt també a un viver d’empreses, segons va informar Monsterrat Vendrell.

L’espai quedarà lliure després de completar-se el trasllat de l’Escola d’Enginyeria Tècnica Industrial al nou campus BesòsDiago­nal de la Universita­t Politècnic­a (UPC). El BIST s’integra així en una zona de Barcelona on ja hi ha l’hospital Clínic i també el seu institut d’investigac­ió, l’Idibaps.

L’institut BIST aspira a impulsar tot el sistema científic de Catalunya, declara Andreu Mas-Colell

 ??  ??
 ?? DAVID CAMPOS / FUNDACIÓ LA CAIXA ?? Beques de doctorat. Setanta-un joves investigad­ors de dotze nacionalit­ats, selecciona­ts entre més de dos mil candidats, van rebre ahir beques de l’Obra Social La Caixa –dotades amb 113.500 euros per a quatre anys– per fer un doctorat en universita­ts i...
DAVID CAMPOS / FUNDACIÓ LA CAIXA Beques de doctorat. Setanta-un joves investigad­ors de dotze nacionalit­ats, selecciona­ts entre més de dos mil candidats, van rebre ahir beques de l’Obra Social La Caixa –dotades amb 113.500 euros per a quatre anys– per fer un doctorat en universita­ts i...

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain