La Vanguardia (Català)

Nigel Farage

- BEATRIZ NAVARRO Brussel·les. Correspons­al

PRESIDENT DE L’UKIP

Nigel Farage, cap de l’UKIP i un dels líders del Brexit ,va acudir ahir al Parlament Europeu amb una actitud desafiador­a. En contra del que s’havia anunciat, els eurodiputa­ts de l’UKIP continuara­n a la Cambra cobrant fins al final.

Va ser una de les poques frases que Jean-Claude Juncker, president de la Comissió Europea, va decidir ahir pronunciar en anglès al Parlament Europeu: “Què hi fan aquí? Com és que encara són aquí?”, va etzibar a Nigel Farage (UKIP) i la resta d’eurodiputa­ts britànics que van defensar la sortida del seu país de la Unió Europea. “És l’última vegada que aplaudeixe­n avui aquí”, va afegir quan aquests van aclamar la seva afirmació sobre la necessitat de respectar el resultat democràtic del referèndum.

Va ser el primer moment de tensió en un debat parlamenta­ri carregat d’emocions que es va saldar amb l’aprovació d’una resolució en la qual el Parlament Europeu exigeix al Govern britànic invocar “com més aviat millor” l’article 50 del tractat de la Unió per començar a negociar els termes del divorci, tan aviat com en la cimera d’ahir. No va passar, no s’esperava, però davant l’actitud dels governs, el Parlament Europeu pensa mantenir la pressió sobre Londres per accelerar el procés i evitar “una insegureta­t perjudicia­l per a tots”.

Els eurodiputa­ts no van ocultar la seva decepció, tristesa i enuig pel tipus de campanya que els defensors del Brexit han fet al Regne Unit, “plena de mentides”, “indigna” i “de ressons nazis” van retreure especialme­nt a Farage. El líder de l’UKIP (Partit per la Independèn­cia del Regne Unit, creat per treure el país de la UE) estava ahir exultant. En l’anterior sessió parlamentà­ria va dir que esperava no tornar a trepitjar l’hemicicle, però ahir no es va resistir a anar a assaborir la seva victòria. Els seus col·legues van rebre el seu torn de paraula amb esbroncade­s, picaments de peus i constants interrupci­ons.

“Que divertit, oi? Quan vaig arribar aquí fa 17 anys i vaig dir que volia treure el meu país de la UE tots es van riure de mi. Ara no riuen, eh?”, va etzibar als seus col·legues. “Estan tan tristos i enfadats perquè estan tancant els ulls a l’evidència” del fracàs del projecte europeu i el rebuig de la ciutadania als seus pretesos plans de crear “un superestat europeu”, va opinar Farage, que va acabar en un to insolent, acusant de “no haver tingut una feina de veritat en la vida”, com si el seu recorregut profession­al fos molt diferent del de la majoria dels eurodiputa­ts. En una cosa va estar Farage d’acord amb Juncker: el Regne Unit hauria de fer efectiva la decisió dels votants i separar-se de

la UE “com més aviat millor”. El seu vaticini que “el Regne Unit no serà l’últim país a anar-se’n” va ser aplaudit per Marine Le Pen (Front Nacional), que va celebrar el resultat del referèndum de dijous passat com “un crit d’amor del poble britànic al seu país”.

Juncker i Farage es van acomiadar esportivam­ent. “M’ha agradat debatre amb vostè, tenim el mateix sentit de l’humor”, va dir al britànic el president de la Comissió, donant per fet que el líder de l’UKIP i els seus col·legues no tornaran pel Parlament Europeu. És el que Farage va suggerir a la campanya en cas que vencés l’opció d’abandonar la UE, però el partit ha canviat d’opinió i pensa mantenir els seus 26 eurodiputa­ts fins que la sortida es consumi. En aquest temps, els 73 parlamenta­ris britànics, com els representa­nts del país en altres institucio­ns, continuara­n tenint les mateixes obligacion­s i drets –inclosos el de vot– que els altres.

 ?? JOHN THYS / AFP ?? El líder de l’UKIP, Nigel Farage, amb Jean-Claude Juncker
JOHN THYS / AFP El líder de l’UKIP, Nigel Farage, amb Jean-Claude Juncker
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain