La Vanguardia (Català)

Jordi Clos

El metge buscava un remei per a un amic malalt i va tornar amb una col·lecció faraònica

- TERESA SESÉ Barcelona

HOTELER I COL·LECCIONIST­A

La Fundació Arqueològi­ca que presideix Jordi Clos ha adquirit per al Museu Egipci la Col·lecció Cano, un petit però valuós conjunt d’art faraònic reunit per un metge barceloní als anys cinquanta durant un viatge profession­al al Caire.

Amitjan anys cinquanta, el metge barceloní Mariano Cano Abellán (1917-1991) va fer un viatge al Caire amb un amic que havia contret esquistoso­miasi (també coneguda com a bilharzios­i) durant una cacera a l’Àfrica. Com la majoria de metges espanyols de l’època, Cano amb prou feines en sabia res, d’aquella desconegud­a malaltia parasitàri­a provocada per un cuc, i el propòsit del viatge era trobar un remei que posés fi a uns símptomes cada vegada més incapacita­dors. Es va quedar tres mesos estudiant medicina tropical amb especialis­tes de l’hospital del Caire, que de ben poc li devia servir un cop tornat a Barcelona, però durant aquella estada no només va curar l’amic, sinó que es va apassionar per la cultura egípcia i va reunir una petita però valuosa col·lecció de peces faraònique­s.

La col·lecció Cano, formada per disset petites i exquisides peces d’arqueologi­a egípcia, s’acaba d’incorporar als fons del Museu Egipci de Barcelona després que l’ha adquirida la fundació arqueològi­ca que presideix l’empresari hoteler i col·leccionist­a Jordi Clos.

“És una història bonica, molt humana, que m’emociona, s’hi barreja el sentit de l’amistat d’aquell metge que va anar a Egipte buscant una cura per al seu pacient amb la generosita­t de la seva família, que en un acte culturalme­nt heroic ha prioritzat que la col·lecció no es dispersi i es quedi a Barcelona per sobre de l’interès purament econòmic”, assenyala. Clos explica que el més rendible, i possibleme­nt el camí que hauria escollit la majoria, hauria estat vendre les peces una per una, per separat (calcula que n’hi ha, com la del faraó Psusenes, que podrien reportar un mínim d’entre 8.000 i 10.000 dòlars a les subhastes internacio­nals), però que els descendent­s de Cano han preferit vendre el conjunt a un preu molt inferior per, “amb un esperit de generosita­t poc freqüent”, preservar la memòria del col·leccionist­a, que no va exhibir mai les obres amb afany decoratiu, “com tantes vegades veiem a l’Hola”, sinó que les va instal·lar a casa seva com si fos un petit museu.

A una altra escala, òbviament, Clos compara l’arribada de Cano a Egipte amb la de l’aristòcrat­a anglès Lord Carnarvon, que va fer un viatge a la vora del Nil per problemes de salut i després d’entusiasma­r-se amb l’egiptologi­a es va convertir en mecenes de Howard Carter i va acabar finançant la tomba del faraó Tutankamon. Cano tenia dues opcions: anar al Caire o al Brasil, els únics llocs que en aquell moment tenien especialis­tes en esquistoso­miasi. Va optar per la primera i es va instal·lar a l’hotel Shepheard, el principal hotel del Caire, centre de peregrinac­ió de

El Museu Egipci adquireix i exhibeix la col·lecció Cano, formada per 17 antiguitat­s

l’aristocràc­ia internacio­nal que es va incendiar durant la Revolució del 1952 i va renéixer, gairebé idèntic, cinc anys després. Al seus voltant –i al voltant dels hotels més luxosos– hi havia famoses botigues d’antiguitat­s, com la que des del 1870 regentaven els Tano, amb unes targetes de visita que presumien de proveir els museus d’Europa i d’Amèrica. No era publicitat enganyosa. Entre els seus clients hi havia des del Museu del Louvre de París fins al Museu Egipci de Berlín.

“Fins al 1979 comprar peces era totalment legal, es podien treure del país sense cap mena de problema i, de fet, totes les que va adquirir Cano van acompanyad­es de la seva correspone­nt documentac­ió i certificat d’autenticit­at”, recorda Jordi Clos.

Davant la vitrina que ara custodia la col·lecció Cano al Museu Egipci, Clos dedueix que el col·leccionist­a devia ser un home extremadam­ent culte, “que demostra conèixer la història d’Egipte”, i dotat d’un gust “exquisit i d’una gran subtilesa i sentit de l’estètica”. Són peces petites entre les quals destaca, per la seva raresa, l’estatueta d’una dona a la gatzoneta en el moment de donar a llum sobre una paridora (finals del Regne Nou, 1.200 a.C.) O un estilitzat uixebti del faraó Psusenes I, trobat a la necròpoli reial de Tanis. Hi ha també un escarabat d’esteatita amb una inscripció a la base: “Nebmaatre (Amenhotep III), estimat d’Urethekau (divinitat relacionad­a amb la corona vermella del Baix Egipte i amb la cobra), de Finals del Regne Nou. Diverses figures de bronze de divinitats com Sekhmet, Osiris i Horus, totes elles de la Baixa Època. I dues esteles funeràries de pedra calcària. Una d’elles, d’un personatge que presenta ofrenes al déu Osiris, entronitza­t (Baixa Època, entre 715 i 332 aC); i l’altra, d’un home anomenat Ptahrekhsu (Ptah el coneix) que presenta ofrenes al déu Anubis, del Segon Període Intermedi (1.500 a.C.)

La col·lecció l’arrodoneix­en una sèrie de fotografie­s i documents de l’època (certificat­s, notes manuscrite­s...) que passen a formar part del fons de la Biblioteca del Museu Egipci de Barcelona. Entre les imatges destaca una fotografia, que reproduïm en aquestes pàgines, en què es veu el doctor Cano acompanyat de la seva dona (el va visitar diverses vegades durant la seva estada al Caire i a Luxor) dinant al restaurant de l’hotel Shepheard.

Les peces han estat a punt de ser subhastade­s, però la família ha preferit que es quedin a Barcelona

 ??  ??
 ?? MUSEU EGIPCI DE BARCELONA ??
MUSEU EGIPCI DE BARCELONA
 ??  ??
 ?? XAVIER CERVERA ?? Petita gran col·lecció. El conjunt, que s’exhibeix al Museu Egipci, consta de 17 peces d’arqueologi­a egípcia de gran valor estètic i històric. A sota,
el matrimoni Cano dinant a l’hotel Shepheard del Caire, als voltants del qual s’instal·laven les...
XAVIER CERVERA Petita gran col·lecció. El conjunt, que s’exhibeix al Museu Egipci, consta de 17 peces d’arqueologi­a egípcia de gran valor estètic i històric. A sota, el matrimoni Cano dinant a l’hotel Shepheard del Caire, als voltants del qual s’instal·laven les...

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain