La Vanguardia (Català)

Oscil·lacions borsàries

L’Ibex puja un 2,5% un dia en què es van imposar les compres a Europa

- LALO AGUSTINA Barcelona

Les borses reboten amb força després de la desfeta provocada en les jornades anteriors per la inesperada victòria del Brexit en el referèndum britànic: després de retrocedir llavors un 14% i tocar fons en els 7.645 punts, l’Ibex puja ara un 2,5% i recupera posicions.

Les borses van rebotar ahir amb força després de la desfeta de divendres passat i els descensos de dilluns provocats per les conseqüènc­ies econòmique­s de la victòria del Brexit en el referèndum britànic del 23 de juny. En aquestes dues sessions, l’Ibex va perdre un 14% i va tocar fons en els 7.645 punts. Ahir, l’índex va rebotar un 2,5%, va pujar fins als 7.835 punts i va recuperar una part del valor volatilitz­at en els dies anteriors.

A tot Europa va succeir el mateix. El càstig havia estat molt dur i ahir es van imposar clarament les compres. Milà, la pitjor borsa del 2016 amb molta diferència (-27% des del gener), es va elevar un 3,3%, deixant enrere a París i Londres (2,6% totes dues) i Frankfurt (1,9%). La renda variable continua sent un actiu de risc en aquests moments d’encara escassa visibilita­t i només sembla adequada per als inversors a molt llarg termini o per als day traders, els operadors que es beneficien de les fortes oscil·lacions diàries tan freqüents quan predomina la volatilita­t.

Un dels habituals per aquests indrets –els de l’especulaci­ó– és l’inversor i filantrop nord-americà George Soros, cèlebre per haver provocat la sortida de la lliura del sistema monetari europeu el 1992. Divendres passat, el seu principal instrument inversor, el Soros Fund Management, va apostar cent milions d’euros que el Deutsche Bank cauria en borsa. El banc alemany va arribar a caure un 18% en una sessió en la qual Soros va poder guanyar al voltant de 10 milions.

L’impacte real del Brexit trigarà a conèixer-se amb precisió, però ja n’apareixen conseqüènc­ies concretes. Ahir, Richard Branson, president de l’aerolínia britànica Virgin, va dir que el grup ha cancel·lat “un gran acord” que podria haver suposat la creació de 3.000 llocs de treball. La com- panyia ha perdut un terç del seu valor des de dijous.

Una altra de les empreses afectades serà la companyia resultant de la fusió de les borses de Londres i Frankfurt. Bafin, l’autoritat financera alemanya, va deixar clar ahir que seria “difícilmen­t imaginable” que la seu del conglomera­t borsari que formaran la Deutsche Börse i la London Stock Exchange sigui a la capital britànica.

Aquestes són les primeres conseqüènc­ies del Brexit en el terreny empresaria­l. Als mercats, al marge de les caigudes a les borses, el poc que està clar és que res no ho està. Per això, els inversors busquen una vegada i una altra els ports suposadame­nt segurs per als seus diners, encara que siguin una ruïna tenint en compte el retorn que ofereixen.

El bund, el bo alemany a deu anys, continua en taxes negatives (-0,11%), un terreny conegut ja pel japonès (-0,2%) i on es dirigeix a marxes forçades el francès (0,24%). El bo dels Estats Units, tot i que encara lluny d’aquesta cota, també cotitza en màxims i la seva rendibilit­at s’ha enfonsat fins a l’1,45%. Els moviments post Brexit es completen amb el ball al mercat de divises. Després de les fortes oscil·lacions i d’arribar a mínims de 31 anys, ahir la lliura es va apreciar més d’un 1%. L’euro aguanta, de moment, el fort sotrac i ahir va defensar amb èxit els 1,1 dòlars.

Soros va apostar prop de 100 milions contra el Deutsche Bank i va poder guanyar més de 10 milions el divendres

 ?? BRENDAN MCDERMID / REUTERS ?? Operadors atents al mercat, ahir, a la Borsa de Nova York
BRENDAN MCDERMID / REUTERS Operadors atents al mercat, ahir, a la Borsa de Nova York

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain