La Vanguardia (Català)

Entrada lliure

Serrat i Sisa s’uneixen a la festa prèvia del Grec que se celebra demà, abans de ‘Les bruixes de Salem’ d’Homar

- ALBERT LLADÓ Barcelona

En el marc del festival Grec, a la plaça Margarida Xirgu, davant del Teatre Lliure, i durant tot el mes de juliol es podran veure espectacle­s de circ, instal·lacions i concerts de manera gratuïta.

Ramon Simó, director del Grec, ha confirmat que Joan Manuel Serrat i Jaume Sisa acompanyar­an l’Orquesta Plateria en la celebració dels seus 40 anys –té la mateixa edat que el festival–, una festa popular i gratuïta que tindrà lloc a la plaça Margarida Xirgu demà, un dia abans de la inauguraci­ó oficial (amb Les bruixes de Salem). En aquest mateix espai, i durant tot el mes, s’hi podran veure espectacle­s de circ, instal·lacions performàti­ques i altres concerts. Entre les propostes organitzad­es just davant del Teatre Lliure, totes amb entrada de franc, destaca La partida , on, a partir d’una coreografi­a de Vero Cendoya, el futbol i la dansa es veuran les cares.

Una altra de les propostes, en aquest cas al Romea, és Esplendor, una obra de l’escriptora anglesa Abi Morgan (guionista de la pel·lícula Sufragiste­s) dirigida per Carme Portaceli. En roda de premsa, al costat de les actrius Miriam Iscla, Lluïsa Castell, Gabriela Flores i Laura Aubert, la directora ha explicat que és una peça “brutal” i molt difícil de muntar perquè “juga amb la reiteració”. “L’estructura es repeteix i provoca molta ansietat” durant “una llarguíssi­ma espera que ens mostra què passa a l’interior de les protagonis­tes”. Iscla ha afegit: “La guerra que hi ha a fora fa que hi hagi més violència a dins”.

Durant la mateixa roda de premsa, Joan Baixas ha presentat Daurrodó, una “insòlita desfilada” d’objectes en què poesia i humor s’uneixen perquè el públic experiment­i el món de l’artista plàstic Cildo Meireles. El brasiler, sorprès amb el resultat, ha afirmat que, tant Baixas com Vicent Todolí i Antoni Miró (que s’encarrega del vestuari), “han extret llet de les pedres”. El director ha assegurat que el gran repte era traslladar a l’escena la “llibertat” que transmet el creador amb peces com Pano da roda i Not to be or not to be, eis a questão.

D’altra banda, el CCCB acollirà Li diuen mar, un projecte d’Albert Tola i Constanza Brncic, que, sota l’auspici del Tantaranta­na, han treballat durant vuit mesos als instituts del Raval i el Poble Sec. Es tracta d’una creació col·lectiva, intergener­acional (han obert les escoles a les persones grans) i multicultu­ral (en l’espectacle, a més de castellà i català, s’hi parla xinès, àrab i urdú) que intenta donar visibilita­t a grups que normalment no la tenen.

Andrés Corchero, acompanyat

La plaça Margarida Xirgu acollirà circ, instal·lacions performàti­ques i concerts gratuïts

per Morleigh Steinberg i Oguri de la companyia Arcane Collective, ha presentat Return to absence, una proposta que es podrà veure a la Sala Hiroshima i que investiga els límits de la dansa contemporà­nia. Basada en la trilogia de Samuel Beckett (Molloy, Malone mor i L’innominabl­e), componen, en paraules de Steinberg, un “retrat íntim”, a través del cos, del món que descriu l’autor irlandès.

També en el terreny de la dansa, l’Antic Teatre mostrarà Sudando el discurso, d’Aimar Pérez Galí. I per als més petits, el MiniGrec ha programat Vuelos (Sant Andreu Teatre), Ubuntu (Sala Fènix) i Loo (Espai Lliure).

 ?? ALBERT ARMENGOL ?? D’esquerra a dreta, Laura Aubert, Gabriela Flores, Lluïsa Castell i Míriam Iscla a Esplendor
ALBERT ARMENGOL D’esquerra a dreta, Laura Aubert, Gabriela Flores, Lluïsa Castell i Míriam Iscla a Esplendor

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain