La Vanguardia (Català)

El ‘califat’ africà

Els extremiste­s que s’han escapat busquen nous suports de l’Àfrica central

- EDUARDO MARTÍN DE POZUELO Barcelona

Les successive­s derrotes militars que està vivint l’Estat Islàmic han provocat que bona part de la seva cúpula directiva i operativa hagi fugit de Síria i l’Iraq per refugiar-se al Sudan i el Txad.

Les successive­s derrotes militars que està afrontant l’Estat Islàmic (EI) ha provocat que bona part de la seva cúpula directiva i operativa hagi marxat de Síria i l’Iraq per refugiar-se al Sudan i el Txad, informen fonts europees de la comunitat d’intel·ligència de la lluita contra el terrorisme.

Les dades obtingudes per agents sobre el terreny indiquen que aquests líders i dirigents de l’EI proven de muntar en aquests països africans un nou nucli territoria­l gihadista que els permeti reagrupar-se i rellançar el seu califat. Per a això es presumeix que compten amb el suport d’extremiste­s procedents dels seus veïns del nord, és a dir, de Líbia i Egipte, a més de nous simpatitza­nts originaris de les àrees musulmanes de les nacions de l’Àfrica central.

Aquesta fuga també es pot considerar un replegamen­t estratègic d’ideòlegs gihadistes davant la impossibil­itat per part de l’EI de suportar la pressió militar iraquiana, que ja li ha costat la pèrdua de la ciutat iraquiana de Fal·luja, a 50 quilòmetre­s al nordoest de Bagdad, i que s’acosta a Mossul. A aquesta derrota cal afegir-hi que altres forces armades amenacen l’emblemàtic­a capital gihadista d’Al-Raqqa, a l’occident sirià, des d’on se suposa que parteix la doctrina que sosté l’EI. No obstant això, les esmentades fonts antiterror­istes no han comentat si tenen coneixemen­t de quin serà el moviment d’Abu Bakr al-Bagdadi, l’autoprocla­mat califa de l’Estat Islàmic si cau AlRaqqa

El ‘califat’ prova de compensar les seves derrotes augmentant l’amenaça sobre alguns països europeus

o si sent una ràpida derrota militar, encara que comenten que és factible que s’agrupi amb algun d’aquests nous nuclis gihadistes formats amb els seus seguidors de confiança. Ara per ara, Al-Raqqa (al nord-est de Síria) es manté com a capital del califat malgrat l’amenaça d’una ofensiva militar des del nord per part d’una força kurdo-àrab, avalada pels EUA.

En qualsevol cas, les fonts informants consideren que la caiguda d’Al-Raqqa no és imminent tant per la resistènci­a que s’espera de l’EI com per la intenció anunciada pels contingent­s armats kurdo-àrabs que lideren l’ofensiva en aquesta regió i que sostenen que el seu objectiu és recuperar zones al nord d’Al-Raqqa i consolidar el seu avanç.

Per les fonts antiterror­istes informants, l’elecció del Txad i el Sudan com a nou assentamen­t per part de líders de l’EI redobla la percepció d’amenaça d’invasió extremista que des de fa mesos recau sobre Líbia, un Estat fallit i extremadam­ent permeable per al gihadisme des que la tolerància occidental permetés el linxament del president Gaddafi.

La sortida de Síria i l’Iraq d’aquests dirigents de l’EI –la identitat dels quals és coneguda pels serveis d’intel·ligència occidental­s– coincideix amb noves dades sobre l’amenaça terrorista creixent a Europa.

Els analistes argumenten que l’EI intenta augmentar la seva pressió sobre Occident com a compensaci­ó per la seva pèrdua de territori davant l’empenta de les forces kurdo-àrabs i iraquianes entrenades per la coalició militar internacio­nal. Aquesta creixent amenaça s’estén a tot el territori europeu, però amb especial èmfasi –diuen– sobre França, Alemanya, el Regne Unit, Bèlgica i Holanda. Quant a Espanya, que sempre està en el punt de mira de l’EI i l’obsessió per Al-Andalus que comparteix amb Al-Qaida del Magrib Islàmic (AQMI), no sembla que l’amenaça sigui més alta que la de fa uns mesos, encara que ara per ara no es pugui abandonar l’actual grau d’alerta de quatre sobre cinc.

Tal com va avançar La Vanguàrdia el 26 d’abril passat, el temor de nous atemptats se centra en l’arribada de comandos de butxaca compostos per tres o quatre retornats enviats per l’Estat Islàmic amb l’ordre d’atacar objectius senzills a fi d’evitar ser detectats per la policia durant la planificac­ió dels atemptats.

 ?? KARIM KADIM / AP ?? Forces iraquianes patrullen per Fal·luja, presa a l’EI
KARIM KADIM / AP Forces iraquianes patrullen per Fal·luja, presa a l’EI

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain