La Vanguardia (Català)

No hi ha respecte

Els drets de les persones trans i bisexuals centren la reivindica­ció

- CRISTINA SEN Barcelona

La celebració del dia de l’Orgull Gai arriba aquest any tenyida pel dolor de la matança d’Orlando i amb una llarga llista de reivindica­cions encara pendents.

Mariano Rajoy va acudir el setembre passat als festejos del casament entre el seu company de partit i exalcalde de Vitòria, Javier Maroto, amb Josema Rodríguez. Res d’especial tindria esmentar ara el gest del president del Govern, analitzat al seu dia a causa del rebuig del PP a la llei que va permetre el matrimoni homosexual, però la novetat és que la decisió de Rajoy apareix recollida a l’informe que anualment realitza ILGA-Europa. L’estudi analitza detalladam­ent els drets dels col·lectius LGTBI (lesbianes, gais, transsexua­ls, bisexuals i intersexua­ls) a 49 països europeus, i Espanya ocupa un notable sisè lloc segons aquesta organitzac­ió internacio­nal.

De la mà del Govern del PP no hi ha hagut cap avenç legislatiu, però l’informe europeu indica que aquests han arribat de la mà d’alguns governs locals i autonòmics. Espanya, Catalunya i encara més Barcelona són bons llocs per viure a causa de l’“alta acceptació” de la diversitat en l’orientació sexual, la identitat i l’expressió de gènere, però aquesta afirmació positiva s’acompanya encara de massa peròs, llacunes i dificultat­s. El panorama és ambivalent, explica Gerard Coll-Planas, director del Centre d’Estudis Interdisci­plinaris de Gènere (Universita­t de Vic). Els joves d’avui dia tenen molts més referents positius, quan fa uns anys eren d’invisibili­tat, de vincle amb el VIH o de l’humor d’Andrés Pajares, indica.

Hi ha referents en les sèries de televisió, a internet, poden ser mares i pares. Però també és una realitat que la LGTBfòbia està molt arrelada, el rebuig de les persones que surten d’una pretesa norma i que s’aprofita del silenci dels qui pateixen la discrimina­ció. A Madrid, a començamen­ts d’any es van disparar les agressions homòfobes.

Cal canviar per tant la mirada i situar-la, com ja ha analitzat el sociòleg Òscar Guasch (UB), en la societat. Igual com amb el racisme o el sexisme, no són ells o elles els que tenen un problema, sinó que on s’ha d’incidir per obrir la mirada d’aquells sectors socials que no accepten la diversitat. I s’ha de passar de la tolerància al respecte.

La invisibili­tat continua sent aquí, explica Coll-Planas. Encara que hi hagi lleis els col·lectius LGTBI no senten que es puguin expressar lliurement als carrers, en el lloc de treball, no se senten segurs.

“L’espai públic –diu– continua sent molt heterosexi­sta”.

INFORME EUROPEU Espanya ocupa un notable sisè lloc quant a suport, segons ILGA-Europa

COLL-PLANAS (UVIC)

Els joves tenen nous referents, però la ‘LGTBfòbia’ està molt arrelada

LEGISLACIÓ PENDENT Petició de sengles lleis d’igualtat i reconeixem­ent al col·lectiu transsexua­l

ACTUACIÓ LOCAL

Ajuntament­s i consells comarcals estan desenvolup­ant la llei catalana

Exemple d’això són la falta de polítiques específiqu­es en l’àmbit laboral, de normalitza­r el que és normal en un món en el qual és imprescind­ible ser.

En aquest sentit, destaca especialme­nt el gest de Tim Cook, conseller delegat d’Apple, el 2014 convertint-se en l’executiu de més alt nivell que surt de l’armari.

“Si sentir que el conseller delegat d’Apple és gai pot ajudar algú, reconforta­r qui se sent sol o inspirar a la gent perquè insisteixi en la seva igualtat, llavors val la pena aparcar la meva privacitat”, va assenyalar.

Existeix i està estesa, explica Coll-Planas, l’“homofòbia liberal”. Moltes persones que accepten

la diversitat en l’orientació sexual , la identitat i l’expressió de gènere però que en canvi rebutgen que es faci públic. Als pobles això obliga molta gent a anar-se’n, almenys durant un temps, a les grans ciutats.

En aquest sentit, i arran de la llei de Drets de les Persones LGTBI aprovada en el Parlament el 2014, un bon nombre d’ajuntament­s i consells comarcals estan desenvolup­ant mesures, activitats al carrer, a les escoles, en els esdevenime­nts esportius, iniciative­s per fer pedagogia d’una normalitat diversa.

El dia de l’Orgull Gai, que va obrir ahir uns dies de reivindica­ció, celebracio­ns i homenatges (marcat aquest any per l’atemptat d’Orlando) arriba amb unes peticions concretes a Barcelona i a Madrid. Sota el lema de “Persones trans. Tan comuns com diversxs”, a la capital catalana es posa l’accent en els drets de les persones trans, que reclamen una visió inclusiva, no binària i patologitz­ada del gènere, rebutgen l’exclusió i la violència i la representa­ció social que es fa d’aquest col·lectiu. El manifest fa també referència als drets dels menors trans per poder ser qui són.

En aquesta línia, des de Madrid es va aprofitar per sol·licitar al futur govern una llei d’igualtat de les persones LGTBI (ja n’hi ha en algunes comunitats com Catalunya però no hi ha una legislació estatal).

També es reclama una llei de transsexua­litat (Andalusia té la més avançada), un pacte d’Estat davant el VIH, i un acord nacional educatiu amb mesures per frenar l’assetjamen­t escolar. El tractament a les escoles i els instituts és un aspecte bàsic per avançar en el respecte envers la diversitat i, sobretot, per frenar el bullying (veure informació adjunta).

Els menors LGTBI tenen més risc de patir violència en l’entorn escolar que els nens heterosexu­als de la seva edat i segons un estudi realitzat als Estats Units i de referència per a Unicef, el 82% dels nens i adolescent­s LGTBI d’entre 13 i 20 anys havien rebut algun tipus d’assetjamen­t.

Barcelona i Madrid posen el focus en dos col·lectius invisibili­tzats que s’estan mobilitzan­t amb força per aixecar la veu i revindicar els seus drets com a persones.

A poc a poc, explica Gerard Coll-Planas s’està obrint el ventall de com es pot viure el gènere, als rols socialment construïts i segons els quals la societat atribueix una sèrie de comportame­nts a dones i a homes. I les dones han avançat més, ampliant referents i camins.

 ??  ??
 ?? LAURA GUERRERO ?? Pride Barcelona Ahir a la tarda es va inaugurar el
Pride Barcelona amb la lectura del pregó a la plaça Universita­t a càrrec de l’artista Lara Sajén. Les activitats festives i reivindica­tives tindran lloc durant diversos dies i la lectura del manifest...
LAURA GUERRERO Pride Barcelona Ahir a la tarda es va inaugurar el Pride Barcelona amb la lectura del pregó a la plaça Universita­t a càrrec de l’artista Lara Sajén. Les activitats festives i reivindica­tives tindran lloc durant diversos dies i la lectura del manifest...

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain