La Vanguardia (Català)

Furs enfortits

- Madrid

El Tribunal Constituci­onal dicta una sentència aprovada per unanimitat en virtut de la qual avala el blindatge del concert econòmic basc.

La decisió arriba quan PNB i C’s, enfrontats pel sistema de quota, poden ser clau per formar govern

El Tribunal Constituci­onal (TC) va dictar ahir una sentència segons la qual avala el blindatge del concert econòmic basc perquè admet que les normes tributàrie­s d’Euskadi només es puguin recórrer davant aquest mateix tribunal de garanties. La resolució, aprovada per unanimitat al Constituci­onal, resol els recursos presentats pel Govern central i el Parlament de La Rioja i, paral·lelament, pel Govern i les Corts de Castella i Lleó.

La sentència s’emet en un moment en què el PNB, que sempre ha fet cavall de batalla de la defensa del concert, pot ser clau per investir el líder del PP, Mariano Rajoy, i formar govern. I tot això en un marc en què el paper de Ciutadans també pot resultar decisiu, quan tradiciona­lment han sostingut tesis contràries a les dels nacionalis­tes bascos, és a dir, després d’haver exposat, especialme­nt en la campanya del 20-D, posicions contràries a la figura del concert. La decisió del TC és, en aquest context, un fre objectiu a les objeccions de C’s.

La Rioja i Castella i Lleó van impugnar una àmplia reforma que va modificar diverses lleis a fi que els recursos contra normes fiscals dels territoris històrics de Gipuzkoa, Àlaba i Bizkaia només poguessin presentar-se davant el mateix Constituci­onal. L’objectiu era evitar “la judicialit­zació” del concert. La sentència considera que aquestes reformes no són inconstitu­cionals, en la mesura que la reserva de competènci­es a favor del TC es limita als conflictes que es plantegin sobre les normes basques de caràcter fiscal. La resolució –de la qual ha estat ponent el president del Constituci­onal, Francisco Pérez de los Cobos– argumenta que les normes forals basques substituei­xen al País Basc les lleis tributàrie­s estatals.

El text afegeix que es tracta del mateix mecanisme de control jurisdicci­onal que tenen les disposicio­ns de la Comunitat Foral de Navarra. En els dos casos, tant les normes amb rang de llei com les reglamentà­ries, tenen una mateixa finalitat constituci­onal, que és “el mantenimen­t, l’establimen­t i la regulació, dins del seu territori, del seu propi règim tributari”. I afegeix que tot això pretén aconseguir l’“objectiu constituci­onalment legítim” d’“atendre la singularit­at d’una institució”, que és la “foralitat en matèria tributària”.

En conclusió, la resolució afirma que la normativa impugnada ha servit per dotar els drets històrics que recull la Constituci­ó “dels instrument­s processals idonis per a la seva defensa i protecció”. I en aquest punt el Constituci­onal traça un paral·lelisme amb altres normes que defensen l’autonomia de les institucio­ns locals. En els dos casos es tracta de legislacio­ns que contenen “trets distintius suficients” per configurar-los com a processos constituci­onals “amb substantiv­itat pròpia”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain