La Vanguardia (Català)

Corbyn perd una moció de censura, però es resisteix a dimitir

El líder del Labour afirma que no trairà les bases que el van elegir

- RAFAEL RAMOS Londres. Correspons­al

Un ministre del Govern ha demanat un segon referèndum. Merkel diu que no hi haurà concession­s per al Regne Unit. Hi ha rum-rum d’eleccions anticipade­s. Escòcia es prepara per a una altra consulta sobiranist­a. Londres vol convertir-se en districte federal. La lliura s’enfonsa. Els bancs estrangers amenacen de deixar la City. Fins i tot la ciutat costanera de Brighton preveu esqueixar-se d’Anglaterra. Però mentrestan­t, lluny d’explotar la debilitat dels seus rivals conservado­rs, el Labour es consumeix en una guerra civil. No és la primera vegada, ni el primer lloc, que l’esquerra és incapaç de romandre unida.

El grup parlamenta­ri laborista ha aprovat per 172 vots a 40, i 13 abstencion­s, una moció de censura contra Jeremy Corbyn. Però el líder continua negant-se a dimitir, i ha desafiat els seus enemics a convocar una nova elecció, que pensa que tornaria a guanyar amb el suport de les bases i dels sindicats.

El terratrèmo­l del Brexit ha sacsejat més el Labour que els tories, segurament perquè els primers no veuen com podrien guanyar sota la batuta de Corbyn les eleccions anticipade­s que potser convocaria a la tardor o la primavera el successor de Cameron, mentre que els conservado­rs estan convençuts que tornarien a guanyar, fins i tot amb una clara majoria absoluta.

El que fins ara era una guerra soterrada entre la major part dels diputats (deixebles de Blair, Brown o Miliband) d’una banda, i Corbyn i les bases de l’altra, ha esclatat després del resultat del referèndum europeu i la consegüent convulsió del mapa polític del país. En quaranta-vuit hores el líder laborista ha perdut vint ministres i quaranta integrants del seu gabinet en l’ombra, però els ha reemplaçat amb joves inexperts de l’ala esquerra de la formació, fidels a ell. Ha patit una moció de censura, però li ha relliscat. Ha estat durament criticat als passadisso­s i salons de Westminste­r per la seva tíbia defensa de la causa europea (fins i tot circula el rumor, no desmentit, que va votar per la sortida), però li entra per una orella i li surt per l’altra.

Després de ser informat que els seus col·legues havien perdut la confiança en ell, va anar a una manifestac­ió dels seus seguidors davant del Parlament per proclamar: “Els meus enemics no tenen legitimita­t constituci­onal, vaig ser

Disputa legal sobre si Corbyn podria anar de manera automàtica a la reelecció

elegit democràtic­ament per les bases del partit, i no trairé els qui van dipositar la seva confiança en mi per lluitar per la justícia social, la igualtat econòmica i els drets humans”.

De moment el Labour està en un atzucac. Per desembussa­r la situació, el grup parlamenta­ri es planteja convocar eleccions al lideratge i donar suport a un candidat rival a Corbyn. Però aquest insisteix que es presentari­a, encara que existeixen algunes opinions legals que estimen que hauria de ser nominat per almenys deu diputats, una xifra que és possible que no assolís.

El problema, si s’arribés a aquest extrem i no es permetés que Corbyn es presentés a la reelecció, és que es tractaria d’un cop d’Estat en tota regla, i els seus entenars de milers de seguidors podrien abandonar en massa el partit o fins i tot fundar-ne un altre de nou. Actualment es troben aglutinats en una organitzac­ió cívica anomenada Momentum, la qual no seria difícil de reconverti­r en una formació política.

A l’altre costat de la barrera, mentrestan­t, els diferents candidats a succeir David Cameron segueixen prenent posicions enmig d’un caos lleugerame­nt més organitzat que el del Labour. Boris Johnson, en principi a la pole position, ha insinuat que si ell guanya no veu la necessitat d’eleccions anticipade­s perquè, com a líder del Brexit, considerar­ia el resultat del referèndum com un mandat suficient per governar fins al 2020. Però l’exalcalde de Londres té nombrosos enemics que s’estan posicionan­t darrere de l’actual ministra de l’Interior, Theresa May, com la rival amb més possibilit­ats de frenar-lo en la votació final a començamen­ts de setembre. La política britànica és un volcà, i la seva erupció acaba de començar. Pompeia corre perill.

Boris Johnson creu que no necessitar­ia convocar eleccions si surt elegit líder

 ?? NEIL HALL / REUTERS ?? Jeremy Corbyn, sortint de casa seva ahir al matí a Londres
NEIL HALL / REUTERS Jeremy Corbyn, sortint de casa seva ahir al matí a Londres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain