La Vanguardia (Català)

Gibraltar busca fórmules per mantenir-se dins la Unió Europea

Al ministre principal li interessa el mercat únic i la lliure circulació de persones

- ADOLFO S. RUIZ Sevilla

Gibraltar busca fórmules per mantenir-se al si de la Unió Europea. Fabian Picardo, el ministre principal del Penyal, no està disposat que el vot del 95% dels gibraltare­nys a favor del Remain es perdi a les claveguere­s de la història. Per això reivindica la pràctica unanimitat dels seus conciutada­ns: “19.322 sufragis a favor del mantenimen­t a la UE són molts més que els 823 que es van inclinar per la sortida”. Picardo tem que la pèrdua del mercat europeu sigui un cop insuportab­le per a l’economia i planteja que “si Anglaterra i Gal·les volen marxar, que ho facin. Nosaltres ens hi volem quedar”.

L’endemà de la votació del Brexit, Picardo va dir al Parlament de Gibraltar que faria els passos necessaris per trobar una sortida a la situació, encara que es va negar a revelar-los per “no donar pistes als que ens volen mal”, en una referència que tots van entendre dirigida al Govern del PP a Espanya.

En una entrevista a la BBC, Picardo insisteix que Gibraltar vol continuar tenint accés al mercat únic europeu i mantenir la lliure circulació de persones, un altre dels aspectes essencials per al mantenimen­t del benestar dels gibraltare­nys. En l’entrevista, el ministre principal del Penyal va esbossar la necessitat de renegociar el que s’entén pel Regne Unit. “Per exemple, seria una manera d’executar la voluntat dels britànics retirar la definició del Regne Unit com a Estat membre a aquelles nacions que han votat sortir. Per exemple, la nació gal·lesa i la nació anglesa”, assenyala.

És a dir, el Regne Unit que esta- ria al si de la UE estaria format per Escòcia, Irlanda del Nord i Gibraltar, “fins i tot seria possible mantenir Londres com a part de les regions del Regne Unit en les quals continuïn aplicant-se els tractats europeus”. En tot cas, Picardo va anunciar que està en converses amb la seva homòloga escocesa, Nicola Sturgeon, per analitzar totes les opcions.

A la UE hi ha antecedent­s sobre una solució d’aquest tipus, encara que en sentit invers. El 1973 Dinamarca va ingressar a la Comunitat Econòmica Europea i amb ella ho va fer Grenlàndia, malgrat que la immensa majoria de la població hi estava en contra. El 1979 va votar en un referèndum marxar i el tractat de Grenlàndia l’hi va permetre.

El que Picardo té clar és que qualsevol solució no implicarà, en cap cas, “la sobirania conjunta sobre Gibraltar o qualsevol altre intent d’usurpar el cent per cent de la sobirania britànica sobre el Penyal. Són intents que estan condemnats al més absolut dels fracassos, surtin dels llavis del ministre espanyol d’Afers Exteriors o de qualsevol altre”. “Qualsevol que pensi que aquest és el moment de proposar una sobirania conjunta o que obtindrà un mil·límetre d’avantatge respecte a la sobirania de Gibraltar està totalment equivocat”, va assenyalar Picardo en la seva entrevista a la BBC, en una al·lusió directa al ministre José Manuel GarcíaMarg­allo.

Fabian Picardo va substituir al capdavant del Partit Socialista Laborista de Gibraltar l’històric Joe Bossano. Nascut al Penyal el 1972 i educat a Oxford, l’àvia de Picardo era una jove republican­a espanyola de 17 anys que es va refugiar al Penyal, on es va casar amb un gibraltare­ny. Dona lluitadora, sempre va animar els treballado­rs espanyols que combatessi­n pels seus drets.

Picardo proposa a la BBC de “redefinir el concepte del Regne Unit” per obtenir una sortida a la carta

 ?? JON NAZCA / REUTERS ?? Les banderes de la UE, el Regne Unit, Gibraltar i Espanya onegen a la frontera de Gibraltar
JON NAZCA / REUTERS Les banderes de la UE, el Regne Unit, Gibraltar i Espanya onegen a la frontera de Gibraltar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain