La Vanguardia (Català)

Guerra de querelles pel cas Fernández-De Alfonso

El Parlament destitueix avui el director d’Antifrau

- RAÚL MONTILLA MAITE GUTIÉRREZ Barcelona

Daniel de Alfonso deixarà de dirigir avui l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC). El ple del Parlament debatrà avui la seva destitució i tots els grups excepte el PP ja han anunciat que votaran a favor del cessament, així que la seva sortida es dóna per descomptad­a –la revocació requereix el suport de tres cinquenes parts dels diputats de la Cambra en primera votació–.

Els parlamenta­ris argumenten que han perdut la confiança en De Alfonso després que transcendi­ssin a Público les seves converses amb el ministre de l’Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz. “Es posa en evidència una conducta impròpia del seu càrrec i li suposen un notori i greu incomplime­nt dels deures i obligacion­s inherents”, assenyala la Comissió d’Afers Institucio­nals en les seves conclusion­s després de la compareixe­nça del responsabl­e d’Antifrau a la Cambra la setmana passada. De Alfonso no va aconseguir convèncer llavors el Parlament i es va mostrar desafiador davant els diputats, a qui va arribar a amenaçar de manera velada d’esbombar informació compromete­dora de diferents polítics.

La revocació del director d’Antifrau culmina el procés parlamenta­ri iniciat la setmana passada per Junts pel Sí, Ciutadans, el PSC, Catalunya Sí que es Pot i la CUP en què van sol·licitar que la Cambra el destituís per “negligènci­a notòria” en els seus deures, tal com estableix el reglament que regula l’OAC. Ara el Parlament haurà d’aprovar la designació d’un substitut. Els grups ja pensen en possibles candidats. “Haurem d’afinar amb el nou director”, va reconèixer ahir la consellera de Presidènci­a, Neus Munté.

El cas Fernández-De Alfonso continua, tot i això, per la via judicial. La filtració de les converses ha derivat en una guerra de querelles entre partits polítics, el ministre de l’Interior i el responsabl­e d’Antifrau. El PSC va presentar ahir als jutjats de Sant Feliu de Llobregat una querella contra el director de l’OAC per un preAbril

sumpte delicte de calúmnies, després que el 21 de juny, en una entrevista als informatiu­s de TV3, De Alfonso apuntés que darrere de la filtració de la conversa amb Fernández Díaz hi podria haver els socialiste­s catalans. El director de l’OAC va assegurar a l’entrevista­dor, de fet, que el PSC hauria filtrat la informació coincidint que la seva oficina estava “investigan­t el presumpte finançamen­t il·lícit d’un partit polític” que seria ell.

Els socialiste­s, recull l’escrit presentat als jutjats, reclamen a De Alfonso una fiança de 50.000 euros “per garantir les responsabi­litats civils derivades del delicte”, així com “la prohibició de la retransmis­sió de les manifestac­ions fetes” pel director de l’OAC, que encara es poden veure a internet.

CDC també ha anunciat que presentarà una querella contra Fernández Díaz vinculada al procés del 9-N, ara a prop del judici, i l’exalcalde de Barcelona, Xavier Trias, estudia així mateix emprendre accions legals. El mateix que Fernández Díaz, per denunciar la filtració de la seva trobada amb De Alfonso. El ministre de l’Interior en funcions va reiterar ahir, tant al Congrés com en una roda de premsa a la seu del PP a Catalunya, que van ser converses “privades” i “de feina” i va tornar a assenyalar que ell és “una víctima d’un acte vil”.

Fernández Díaz va insistir que es tracta de fragments “editats” i va recordar que hi ha en marxa una investigac­ió policial. De fet, a la seva compareixe­nça de Madrid, el ministre fins i tot va arribar a apuntar que el seu departamen­t està analitzant si hi ha la possibilit­at d’emprendre “accions penals” per la difusió “delictiva” de la conversa. “Poden estar en concurrènc­ia dos drets fonamental­s com ara la llibertat d’informació i d’expressió amb altres delictes com ara la difusió d’enregistra­ments il·legals”, va apuntar.

Fernández Díaz també es va pronunciar sobre la querella anunciada per CDC contra ell, al seu judici, “amb una clara intenciona­litat política”, partint de la base que l’enregistra­ment, com que és il·legal, qualsevol jutjat el declararà com una prova nul·la, més enllà del contingut de la conversa “en què no vam parlar de res que fos mínimament delictiu”, va insistir. “Jurídicame­nt és una querella que no té cap recorregut”, va reiterar el candidat del PP a Catalunya, que va demanar a CDC que es prengui “els tribunals seriosamen­t” i va afegir: “Vistos els resultats electorals em veig molt acompanyat pels catalans”.

El ministre de l’Interior va deixar clar que no farà cap compareixe­nça al Parlament. “Sóc ministre; on jo he de comparèixe­r és al Congrés i al Senat, on ho he fet sempre”. I ho va dir, això sí, el mateix dia que la Mesa del Congrés de la Diputació permanent (integrada per PSOE, PP i Ciutadans) rebutgés les sol·licituds presentade­s per ERC, CDC i Podem perquè donés explicacio­ns pel cas dels enregistra­ments.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain