La Vanguardia (Català)

Agulles i elefants

- Enric Juliana

Context. Context. Context. Pla internacio­nal. Pla nacional. Pla local. Manuel Vázquez Montalbán era capaç de canviar l’ordre i es va inventar una secció al diari Tele/eXprés que portava per títol Del alfiler al elefante. Del particular al general. Els joves aprenents llegíem el mestre amb devoció.

De l’elefant a l’agulla. Del general al particular. L’esdevenime­nt britànic ha condiciona­t el vot dels espanyols. A mesura que van passant les hores sembla més clar que l’ona expansiva del Brexit va coagular i propulsar totes les temences i pors sembrades al llarg de la campanya electoral. Una pulsió favorable a l’ordre ha recorregut l’espinada de la societat. El Partit Popular aconseguei­x el primer lloc als barris més acomodats de Barcelona i torna a pujar a Badalona (del 14% al 16%), on va ser desallotja­t de l’alcaldia fa un any. Un amic m’explica la confessió d’una coneguda seva, profession­al de classe mitjana, amb els peus a terra i el cor en la independèn­cia de Catalunya: “Mira, em sap greu dir-ho, però aquesta vegada votaré el Partit Popular. No estic per a segons quines aventures”. Aquesta actitud preventiva també ha ajudat el Partit Socialista a salvar-se del desastre.

Ningú no va votar pensant en els detalls de la política europea, però la disrupció britànica ha accentuat la sensació de viure temps perillosos. La gent va anar a les urnes després d’una dutxa de tres dies –divendres, dissabte i diumenge– amb notícies apocalípti­ques sobre el futur. Borses en caiguda lliure. Fons d’inversió en alerta roja. Pensions en perill. Treball encara més més precàri. La casa dels horrors.

El Brexit ha emmarcat el 26-J, accentuant tendències que ja venien donades. Els sondejos no ho van captar amb prou nitidesa i correspon als sociòlegs electorals reflexiona­r-hi. Hi ha una altra lliçó. Les xarxes socials no són un fidel mirall de la societat. Twitter molt sovint és el mirall deformador del Callejón del Gato de Valle-Inclán. La gent madura i els avis que no militen a les xarxes han anat a votar, corregint l’agitació política digital. I el PP comença a moure’s bé a les xarxes. En aquesta campanya ha produït vídeos eficaços.

Leo Strauss, filòsof nord-americà d’origen alemany, considerat el pare intel·lectual del moviment neconserva­dor, va escriure el següent: “Cap societat acostumada a comprendre’s en una finalitat no pot perdre la fe en aquesta finalitat sense quedar completame­nt desemparad­a”. Cap societat acostumada a entendre Europa com una capa protectora i benefactor­a no pot perdre la fe en l’horitzó europeu sense quedar completame­nt desemparad­a. Espanya no està en condicions d’imaginar-se a si mateixa al marge de la Unió, ni tan sols pot fantasieja­r amb aquesta idea, com de vegades fan alguns francesos i italians. Els espanyols nascuts a la postguerra i els que van adquirir la majoria d’edat durant la transició (gairebé el 60% del cens electoral) no havien anat mai a votar amb la por que Europa –el seu ideal de joventut– s’esfilagars­i. És comprensib­le que els més joves no acabin d’entendre la connexió entre la inquietant radiació del Brexit i el vot del 26 de juny. La seva percepció dels riscos és una altra. La jubilació queda lluny. Vet aquí una altra lliçó d’aquestes eleccions. A Espanya continua manant la gent d’edat madura. Mal administra­da, aquesta aspra realitat pot tenir conseqüènc­ies pèssimes en un futur no gaire llunyà. Convindria no oblidar que des de l’aparició de Podem, el nombre de manifestac­ions i conflictes al carrer s’ha reduït de manera molt considerab­le, segons dades del Ministeri de l’Interior.

De l’agulla a l’elefant. Del fet particular al general. Dels fragments als pactes. Mariano Rajoy ha guanyat unes eleccions molt difícils, però no té la presidènci­a del Govern assegurada, perquè la política de pactes continua sota bloqueig. Ciutadans no vol convertir-se en un annex del PP. Potser no ho podrà evitar en un futur, però Albert Rivera i la seva gent no s’imaginen servint els cafès a la taula del Consell de Ministres. Un pacte PPCiutadan­s-PNB, amb l’addició de dos diputats canaris, avui sembla impossible, tenint en compte que hi ha eleccions a Euskadi a l’octubre. Ciutadans demana l’extinció del concert foral basc.

El PSOE pateix de síndrome posttraumà­tica. Fa una setmana es veia atropellat per Podem. Durant la nit electoral, Pedro Sánchez va tenir la temptació de repetir la jugada del desembre i oferir-se per formar govern al capdavant de les “forces del canvi”. (PSOE, Ciutadans i Podem). Li ho van treure del cap. Gent del seu equip també va pensar a avançar el congrés del partit al juliol, per deixar fora de joc Susana Díaz. El grup dirigent del PSOE viu presoner de l’ansietat. I Podem continua tenint cinc milions de vots i 71 diputats. Els socialiste­s han de continuar atents a la seva esquerra. La seva prioritat per als pròxims anys serà recuperar crèdit entre els joves, guanyar pes a les grans ciutats i intentar aixecar el cap a Catalunya. Com pot aconseguir millor aquest objectiu? Exercint una oposició descarnada, en diària competició amb Podem, o forçant el Partit Popular a canvis programàti­cs, amb l’ajuda del Partit Nacionalis­ta Basc?

El PNB serà important en la legislatur­a, però les eleccions basques de l’octubre li poden portar problemes. Podria acabar necessitan­t el suport parlamenta­ri del PP si Podem, incisiu a Euskadi, lamina el PSE-PSOE.

Tot està molt travat. I hi ha agulles disseminad­es al camí dels elefants.

El gran dilema del PSOE: oposició ferotge per arraconar Podem o bé pactar l’agenda de govern

 ?? XAVIER GÓMEZ ?? Una ciutadana introdueix el vot a l’urna durant la jornada electoral del dia 26 passat
XAVIER GÓMEZ Una ciutadana introdueix el vot a l’urna durant la jornada electoral del dia 26 passat
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain