La Vanguardia (Català)

El PSOE andalús avala Díaz per pilotar la “reconstruc­ció del PSOE”

- Sevilla

Amb calma i sense pressa, Susana Díaz no renuncia a dirigir la “reconstruc­ció del PSOE” malgrat la seva primera derrota electoral a Andalusia després de quatre victòries seguides. La decisió sembla que la té presa, tot i que no la farà pública fins que no es resolgui la formació de govern a Espanya i vegi com es mouen a partir d’ara els barons socialiste­s. “No estem en qüestions orgàniques. Ja arribarà”, va reiterar ahir en una entrevista a la Ser. Falta poc pel congrés de la tardor, però encara hi ha temps, i a l’entorn de la presidenta no dubten que, després de tres temptative­s, aquesta vegada no hi haurà excuses: Díaz aspirarà a succeir Sánchez.

La presidenta andalusa se sent legitimada per encapçalar la renovació amb profundita­t d’un partit que ha tocat fons. El resultat electoral a Andalusia no deslegitim­a aquesta aspiració, tot i que impedeix que el salt a Ferraz sigui urgent. Serà una intervenci­ó programada i calculada al detall. “Tot i que hi ha veus crítiques, Susana Díaz té un lideratge molt consolidat i possibilit­ats de lluitar pel que vulgui”, insisteixe­n en el seu cercle polític.

Sánchez i Díaz van trigar a trobar temps per comunicar-se després de la jornada electoral. I la presidenta andalusa no s’ha estat d’atribuir al seu secretari general la responsabi­litat del que ha passat. Ni una paraula de suport a un Sánchez al qual “no diré què ha de fer”, indicació amb què li assenyalav­a la porta de sortida. Tot seguit va repetir una altra vegada que “jo no era candidata en aquestes eleccions. Eren uns comicis generals i els ciutadans han votat en aquesta clau”. Encara va ser més contundent quan va atribuir els mals resultats del PSOE en el conjunt del territori a un error d’estratègia de Sánchez. Per la presidenta andalusa, el cop de Podem, “la mera hipòtesi que poguéssim formar govern amb Podem ens ha restat credibilit­at”.

Per minimitzar la seva derrota a Andalusia, els socialiste­s han fet provisió de dades favorables: han perdut contra el PP, però amb una diferència molt menor que en el conjunt del país; les tres úniques províncies amb victòria socialista són a Andalusia, i el PSOE s’ha imposat en 517 dels 778 municipis. El que no expliquen és que gairebé dos terços dels vots perduts del PSOE respecte al 20-D han estat a Andalusia.

Sobre la formació de govern, Susana Díaz ha abandonat la contundènc­ia que va gastar en campanya sobre la impossibil­itat que el PSOE doni suport directamen­t o indirecta a un govern del PP “que tant de mal ha fet als espanyols”. Vol que sigui Mariano Rajoy qui suï la samarreta i no està disposada a regalar res al PP. “Que deixin de carregar aquesta responsabi­litat a les espatlles del PSOE”, va assenyalar Díaz, que també va rebutjar la iniciativa d’Albert Rivera per obrir una taula a tres. “L’aprecio molt, a Rivera, però el diàleg l’ha d’iniciar qui ha guanyat les eleccions”, va dir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain