La Vanguardia (Català)

Rivera creu ara que el PSOE hauria de facilitar un govern del PP

El líder de Ciutadans no aconseguei­x atreure Rajoy i Sánchez per negociar

- IÑAKI ELLAKURÍA Madrid

Els primers moviments per explorar una gran coalició de govern van ser dilluns a la nit. El líder de Ciutadans, Albert Rivera, va trucar al president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, i al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, perquè com abans millor els tres partits posin en marxa una mesa de negociació. Hores més tard, després d’haverse traslladat ahir al matí a Brussel·les per reunir-se amb els primers ministres de l’ALDE (grup liberal-demòcrata europeu), Rivera va demanar directamen­t al PSOE que no “bloquegi la legislatur­a” negant-se a donar suport a un govern del PP.

C’s vol d’aquesta manera pressionar els dos grans partits, que sumen 222 escons, perquè siguin ells els que aquesta vegada “es mullin” i busquin una solució. “El PSOE és l’únic capaç d’evitar unes terceres eleccions; si voten que no a Rajoy, no hi haurà manera que hi hagi govern i ens abocaran a unes noves eleccions”, va alertar Rivera, que reclama a Sánchez el que ell (aparentmen­t) no està disposat a fer: permetre la investidur­a del líder popular.

“Si els socialiste­s s’abstenen començarà la legislatur­a i serem responsabl­es per estudiar, tema a tema, si donem suport o no a les propostes el govern del PP”, va dir. El líder socioliber­al, que ha deixat clar que no votarà favorablem­ent a Rajoy, està esperant que els socialiste­s es pronunciïn sobre aquesta última opció i no es quedin en minoria. I és que si C’s s’abstingués i el PSOE votés en contra de Rajoy la investidur­a no seria possible.

Ara com ara, tot i això, aquest escenari queda lluny, com va poder comprovar Rivera en la seva trucada a Rajoy i Sánchez. Rivera els va traslladar la “necessitat” i urgència que Espanya tingui un govern “constituci­onalista, estable i amb una majoria parlamentà­ria suficient”. Per això va proposar que la negociació se centri d’inici en aquelles mesures i re- formes que es vulguin dur a terme per després, si hi ha acord, començar a parlar del nom del futur president. I que com va passar en la negociació C’s-PSOE la portin equips de treball, no pas els líders.

L’acord polític per davant de les persones, una manera, entenen en el partit centrista, d’esquivar momentània­ment tant el seu rebuig –acordat unànimamen­t per la direcció a la reunió de dilluns– i el dels socialiste­s que continuï Rajoy com la seva resistènci­a a delegar en un altre la missió de posar-se al capdavant d’un nou executiu.

La resposta que va rebre Rivera a la seva invitació demostra les distàncies que hi ha entre els tres partits, en part pels tràfecs i xocs dels seus dirigents des del mes de desembre passat, i les dificultat­s per forjar un acord.

El president en funcions li va comunicar a Rivera la seva voluntat d’obrir una ronda de contactes amb tots els partits i va declinar, per tant, aquesta mesa tripartida. Per la seva part, Sánchez va assenyalar que ha de ser el PP el que, com a primera força en les eleccions de diumenge, prengui la

Rivera deixa clar que no votarà a favor de Rajoy i ara espera que els socialiste­s es pronunciïn sobre això C’s creu que en una segona tanda de negociacio­ns serien més forts si el PSOE i el PP no arriben a acords

iniciativa per formar govern.

Rivera no va amagar el seu neguit per les dificultat­s que s’ha anat trobant. “Hem proposat una mesa de negociació per parlar de renovació i de consens, però Rajoy i Sánchez de moment eviten aquesta via, una cosa molt preocupant després d’unes noves eleccions”, va lamentar. C’s entenen que han de ser PP i PSOE com a primeres forces les que facin el pas.

La formació socioliber­al, que es va situar en el centre de la negociació a la legislatur­a passada, prefereix ara allunyar-se del focus i esperar esdevenime­nts. Potser en espera que si Rajoy fracassa en els seus contactes amb els socialiste­s estarà més debilitat quan truqui a la seva porta per negociar. Una estratègia semblant a la que van fer a Andalusia i Madrid amb Susana Díaz i Cristina Cifuentes, respectiva­ment.

 ?? HORST WAGNER / EFE ?? Albert Rivera va anar ahir a Brussel·les a una reunió de l’ALDE, l’eurogrup a què pertany C’s
HORST WAGNER / EFE Albert Rivera va anar ahir a Brussel·les a una reunió de l’ALDE, l’eurogrup a què pertany C’s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain