La Vanguardia (Català)

Volatilita­t

- Antoni Puigverd

Hi ha anècdotes amb valor de categoria. Una amiga culta i burgesa va renyar-me amistosame­nt aquest Nadal passat pel que ella va descriure com la meva “tebior catalanist­a”. Tot desplegant els seus encants, que no són pocs (ara parlo només dels intel·lectuals), volia convence’m de la necessitat de la independèn­cia. Mig any després, tornem a coincidir. Està seriosamen­t preocupada per les enquestes: Podem no li fa cap gràcia. De fet, li fa basarda. “I si guanyessin?”, pregunta horroritza­da. I es respon: “M’estic plantejant de votar PP”.

La nit de les eleccions, quan els resultats reals van començar a desmuntar la ficció de l’enquesta a peu d’urna, vaig tornar a pensar en ella. També vaig pensar en Zygmunt Bauman, el sociòleg del nostre temps. “L’adveniment de la instantane­ïtat porta la cultura i l’ètica humanes a un territori inexplorat, on la majoria dels hàbits apresos per enfrontar la vida han perdut tota la utilitat i el sentit”. L’hàbit de la lleialtat política s’està esgotant (especialme­nt entre els menors de 50 anys). La identitat de cada individu és multiforme i canviant. La meva amiga és emocionalm­ent independen­tista, però també conservado­ra. I feminista: no es pot descartar que, en un altre context, voti Colau si, com pronostica Jaime Miquel, l’alcaldessa desbanca Iglesias en el lideratge del conglomera­t de Podem i reformula el relat del gran canvi en termes femenins, inclusius i somrients.

Tothom sap que, des de fa uns anys, la paraula política de moda és “relat”. Com proven els anuncis de cervesa i fuet, els productes amb narració dominen el mercat. Però menys comentat és aquest altre fet: cada moment requereix el relat adient. A l’estiu, l’anunci de cervesa ha de ser filmat en una platja mediterràn­ia, i el de fuet en una segona residència rural. Igualment passa amb els productes polítics: els relats ideològics que els spin doctors elaboren han de connectar, no pas amb un ciutadà fidel, sinó amb el clima ambiental. És el clima el que determina les mutacions del ciutadà.

No sé si la meva amiga és fidel al llit. Políticame­nt promíscua, sí que ho és. El clima emocional de mesos enrere la portava a rebutjar dràsticame­nt el PP, mentre que, induïda pel clima de por generat per l’ascens de Podem a les enquestes, ha comprat el producte Rajoy que aparentmen­t tothom donava per caducat. Rere l’efecte de la por (reforçat a darrera hora per impacte del Brexit) hi ha una vivència prèvia: la volatilita­t contemporà­nia. El consumidor polític és tan voluble com l’amant contempora­ni que no es vol perdre cap aventura sexual, però, alhora, està molt atent als guanys i pèrdues de la seva elecció. Aventura, sí. Divorci, hum, depèn de les pèrdues. El capitalism­e popular que va promoure Aznar està en crisi, però encara hi ha molt per perdre. Molt votants del PP no són rics, però volen conservar l’apartament de la costa. Espanya no és Grècia. I Catalunya encara menys.

L’hàbit de la lleialtat política s’està esgotant: la identitat és multiforme i canviant

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain