La Vanguardia (Català)

Artur Mas, a un pas del banc dels acusats

-

EL magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Joan Manel Abril va tancar ahir la causa de la consulta del 9-N amb la considerac­ió que hi ha indicis que Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau van desobeir el mandat del Tribunal Constituci­onal, contrari a la votació. I ho van fer de forma “intenciona­da o conscient”, segons el magistrat, que diumenge vinent s’acollirà a l’excedència de la judicatura espanyola per dedicar-se a la seva càtedra i presidir el Tribunal Superior de Justícia d’Andorra. En altres paraules, l’expresiden­t de la Generalita­t i dues de les seves més destacades col·laboradore­s en el Govern el 2014 estan a punt de seure al banc dels acusats.

Els arguments jurídics de les respective­s defenses no han convençut el TSJC, que dóna per provat que la consulta no va ser gestionada pels 40.000 voluntaris que es van mobilitzar sinó pel Govern de la Generalita­t, que va acabar per denominar-la “procés participat­iu” per esquivar precisamen­t possibles repercussi­ons judicials. El magistrat del TSJC també considera que els tres dirigents van ser advertits de la il·legalitat pel Tribunal Constituci­onal abans de la seva celebració, comunicaci­ó que algun dels dirigents van al·legar no haver rebut.

Els fets investigat­s se cenyeixen a les jornades del 4 de novembre al 9 de novembre del 2014, data de la consulta en què van participar 2,3 milions de catalans, un de cada tres ciutadans de més de 16 anys, i en la qual el 80% es va manifestar favorable a la creació d’un Estat independen­t.

La consulta del 9-N queda, irremeiabl­ement, reduïda a l’àmbit judicial i a uns procedimen­ts que asseuran al banc dels acusats tot un president de la Generalita­t de Catalunya, a qui van donar suport en dipositar el seu vot un nombre rellevant de catalans.

El judici serà la culminació d’una cadena d’esdevenime­nts polítics que no haurien hagut d’assolir mai una dimensió judicial que ara no té marxa enrere. Si la citació a declarar dels tres dirigents de la Generalita­t ja va propiciar escenes de suport discutible­s als voltants del Palau de Justícia de Barcelona, no és difícil anticipar que un judici en tota regla, amb acusacions i petició de penes d’inhabilita­ció, es veurà envoltat d’un ambient més acalorat, amb la inevitable sensació d’un sector de la ciutadania catalana que la justícia no és imparcial i està condiciona­da pel poder executiu.

La consulta del 9-N va quedar lluny dels objectius dels qui la van convocar i hi van participar i el temps transcorre­gut posa de manifest el seu relatiu impacte en el procés polític, fins i tot des del punt de vista dels partidaris del procés independen­tista (que van situar després el veritable plebiscit, amb urnes i legalitat, en les eleccions autonòmiqu­es del 27-S passat, amb una participac­ió del 75% del cens i cap problema judicial). Tot i això, la jornada del 9-N va tenir un simbolisme elevat: molts catalans se sentien frustrats davant la negativa del Govern espanyol a afrontar el descontent­ament d’almenys aquests 2,3 milions de ciutadans que van votar amb la millor voluntat.

Encara que el 9-N queda lluny en la memòria a causa de l’accelerat ritme del procés independen­tista, la justícia ha acabat per haver de bregar amb uns fets als quals aplicarà la llei, sense entrar en el rerefons de l’assumpte, certament polític. La política fracassa quan són els magistrats qui ha de sentenciar sobre una desobedièn­cia tan política com penal.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain