La Vanguardia (Català)

Quim Monzó Hisenda som tots

-

Ara que, després del Brexit, els opinadors malastrucs vaticinen poc menys que l’apocalipsi, permetin-me donar-los una bona notícia: a la Unió Europea els robots pagaran impostos. Poca broma. Cada cop hi ha més treballado­rs automàtics. Les vendes de robots s’incremente­n any rere any i, en aquesta última dècada, les patents de tecnologia robòtica s’han triplicat. Davant d’aquest fet incontesta­ble, el Parlament Europeu ha preparat un esborrany de llei que preveu que se’ls concediran drets legals, passaran a ser considerat­s “persones electròniq­ues” i, per tant, pagaran impostos com vostè i com jo. (Si vostè no és dels que té comptes a paradisos fiscals, esclar.)

No sé si els robots que siguin autònoms –en el sentit laboral– hauran de fer també la declaració trimestral d’IVA, però sí que els que estiguin a les ordres d’un amo cotitzaran a la Seguretat Social. La quota la pagarà l’empresari, que també haurà d’acceptar les normes impositive­s i els acords de responsabi­litat legals que es creïn en el futur. No és una notícia d’El Mundo Today. He llegit aquest esborrany a Newsweek. Uns fragments almenys: “La humanitat es troba al llindar d’una era en la qual robots, bots, androides i d’altres manifestac­ions d’intel·ligència artificial encara més sofisticad­es semblen a punt de desencaden­ar una nova revolució industrial, que probableme­nt afectarà tots els estrats de la societat. És vital que l’assemblea legislativ­a consideri totes les implicacio­ns que se’n deriven. [...] Finalment existeix la possibilit­at que, d’aquí a algunes dècades, la intel·ligència artificial sobrepassi la capacitat intel·lectual humana d’una manera que, si no estem preparats, podria suposar un repte a la capacitat de la humanitat per controlar la seva pròpia creació i, en conseqüènc­ia, potser també a la seva capacitat per comandar el seu propi destí i assegurar la supervivèn­cia de l’espècie”.

D’entrada, doncs, pagaran impostos i cotitzaran a la Seguretat Social. Em costa d’imaginar robots asseguts a la sala d’espera del CAP del meu barri, al carrer Manso cantonada Calàbria, però suposo que no serà impossible veure com fan cua a la porta del taller mecànic on duc sempre el cotxe –Calàbria Motor–, a pocs metres d’aquest CAP. Als robots no els afecta l’escarlatin­a, la cirrosi o la pneumònia, però si se’ls desmunta el microcontr­olador ja han begut oli. ¿Hauré de pagar els impostos i la Seguretat Social de l’únic robot que de moment tinc, la Roomba que corre per casa, amunt i avall, entrebanca­nt-se ara amb la pota d’una taula i encabat amb el ventilador per, tot seguit, venir a raure als meus peus amb l’objectiu de passar-m’hi insistentm­ent l’escombreta per treure’m la pols dels dits, ara que som a l’estiu i vaig descalç per casa, gaudint de la frescor del terratzo?

En aquesta última dècada, les patents de tecnologia robòtica s’han triplicat

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain