La Vanguardia (Català)

De més a menys

- Joana Bonet

En els dies previs a les eleccions, un ramat d’indecisos sortia al carrer o mirava a la pantalla a la recerca d’alguna llum que pogués ajudar a triar el millor del pitjor. “Amb qui serem més pobres?”, vaig sentir que preguntava més d’un, perquè, en lloc de parlar de política, ho feien de diners intentant materialit­zar i imposar el sentit comú: IRPF, més impostos, ajuts per a autònoms, comptes de com s’arribarà a fi de mes segons el que prometien els uns o els altres. “Mireu el que ha passat a Anglaterra. Ha estat tot pels diners, pels pensionist­es emprenyats. Per culpa de Merkel i del ximple de Cameron”, li deia el fruiter del mercat de Potosí a la seva clientela.

Tenir diners i perdre’ls, viure de més a menys, és un tràngol tan humà i corrent com violent. S’imposa un nou ordre, una altra manera de menjar, de viatjar, de comprar. La mancança implica un sentiment de sacrifici. Cal renunciar als gustos cars, a més de sentir la glaçada incertesa en acabar el dia quan la fatiga venç al vertigen. La meva àvia, de jove, va tenir diverses criades i fins i tot dida quan va criar bessons. Ja anciana, i molt més pobra, escombrava una vegada i una altra la casa gairebé obsessivam­ent, encara que no va ser desafortun­ada del tot: des del fons de la casa, el meu avi tocava el piano per a ella, de manera que el fet immaterial va acabar imposant-se al comptable.

El final d’un temps d’abundància ens persegueix en somnis des dels antics invocant mesura, paciència i recompensa. Li va passar a Borges, qui fins als 38 anys va ser mantingut amb cotó fluix, destinat –i finançat– per la seva família a llegir bibliotequ­es senceres i fer punta al llapis. Però va acabar aquesta sort, i ell, un home de quaranta anys que no havia tingut mai feina fixa, es va haver d’ocupar en una biblioteca on guanyava un sou míser. “Van ser nou anys de sòlida infelicita­t”, explica en el pròleg d’una vella edició d’El Aleph. Durant nou anys va haver d’agafar el tramvia, recórrer la ciutat i dur a terme una rutina que menyspreav­a, però la crítica Elizabeth Hyde Stevens –amb motiu del 30è aniversari de la mort de l’autor– assegura que allò va ser un esperó per trencar del tot la realitat a la seva obra i créixer com a autor i persona. “Va ser la tirania dels diners la que li va donar a Borges una necessitat irrefrenab­le d’escapar a la ficció”, escriu Hyde.

Transforma­r les fatigues en aprenentat­ges és una de les màximes vitals que ajuden a travessar els corrents salvatges. Borges estimava el tango perquè passava de ball valerós i feliç a trista coreografi­a. Viure amb els passos apresos sembla un alleujamen­t quan es transita de menys a més. Fins que les agulles del rellotge canvien de sentit.

Viure amb els passos apresos sembla un alleujamen­t quan es transita de menys a més; fins que les agulles del rellotge canvien de sentit

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain