La Vanguardia (Català)

Castella i Lleó no autoritza que es mati el Toro de la Vega aquest any

- i Efe Redacció VALLADOLID

La Junta de Castella i Lleó ha denegat a l’Ajuntament de Tordesilla­s (Valladolid) l’autoritzac­ió per celebrar el 13 de setembre vinent el polèmic Torneig del Toro de la Vega en el qual es persegueix i es llanceja l’animal fins a la mort. La Junta nega el permís perquè no s’ajustar a la normativa vigent que prohibeix la mort de l’animal en públic. El govern autonòmic ha instat l’Ajuntament a complir el seu decret llei si vol l’espectacle.

Contra aquesta decisió, firmada el 24 de juny pel delegat territoria­l de la Junta de Castella i Lleó a Valladolid, Pablo TrilloFigu­eroa, i remesa ahir a l’alcalde de Tordesilla­s, José Antonio González Poncela (PSOE), hi ha dues possibilit­ats: rectificar per la via administra­tiva el plantejame­nt de la festa o interposar un recurs d’alçada.

La sol·licitud d’autoritzac­ió registrada el 20 de juny per l’Ajuntament de Tordesilla­s no s’ajusta al decret llei aprovat el 19 de maig per la Junta de Castella i Lleó perquè manté la mort en públic dels braus protagonis­tes de festejos taurins populars i tradiciona­ls. El decret llei, ratificat per les Corts regionals el 8 de juny, deroga la normativa anterior sobre la qual l’Ajuntament de Tordesilla­s ha basat la documentac­ió que ha d’acompanyar tota sol·licitud d’autoritzac­ió d’un festeig taurí popular o tradiciona­l. La petició de l’alcalde de Tordesilla­s apel·lava a les bases reguladore­s del torneig aprovades per aquest municipi el 1999, a les quals després va donar suport l’Administra­ció autonòmica amb l’aprovació del Reglament d’Espectacle­s Taurins Populars de Castella i Lleó.

Prestava així cobertura legal al torneig del Toro de la Vega en la manera tradiciona­l, amb la possibilit­at de la mort en públic del brau. Però les bases reguladors d’aquest festeig “estan derogades en el que s’oposen al decret llei”, precisa ara la resolució.

La modificaci­ó legal no impedeix que se celebri la festa de Tordesilla­s, però sí el desenllaç final, quan els participan­ts persegueix­en el toro i el maten amb llances. Segons el reglament, si l’animal assoleix l’horta en la fugida, salva la vida. Però l’any passat, el toro Rompesuela­s, malgrat que havia arribat al punt de salvació, va ser llancejat fins a la mort. Al final el torneig, amb l’animal ja mort, va ser declarat nul.

El Toro de la Vega ha estat motiu de greus enfrontame­nts entre els que s’oposen a aquest festeig amb llances i els qui l’han arribat a defensar amb pedrades i insults contra els seus detractors, en nom de la seva tradició històrica.

El Govern central va arribar a justificar la celebració precisamen­t per aquest factor de “tradició històrica i cultural”. Les associacio­ns animaliste­s recordaven l’any passat que el torneig xocava amb el Codi Penal. El decret llei de la Junta de Castella i Lleó elimina la mort amb llances del toro.

L’Ajuntament de Tordesilla­s manté a la seva sol·licitud la prohibida mort de l’animal en públic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain