La Vanguardia (Català)

Trobada morta la primera conductora índia que es va unir a Uber

- Barcelona ALBERT MOLINS

Bharathi Veerath, la primera conductora índia que es va unir a Uber i també la primera dona taxista de la ciutat de Bengaluru, va ser trobada morta a casa seva dilluns passat. Va ser el propietari del pis de lloguer en el qual vivia sola qui va trobar el cos de Veerath i qui també va avisar la policia, després d’observar que el cotxe de la morta feia moltes hores que estava aparcat davant de casa seva.

Veerath, de 39 anys, va ser una de les primera dones índies en aconseguir la llicència de taxista. Vivia des del 2005 a Bengaluru, on va treballar com a cosidora i més tard en una agència de viatges. El 2007 va aprendre a conduir gràcies a una oenagé, que li va permetre aconseguir el permís de conduir i després obtenir una feina com a taxista a Angel City Cabs, una línia de taxis exclusivam­ent operada per dones i per a dones. Quan es va unir a Uber el 2013, es va convertir en la primera taxista que s’incorporav­a a la companyia, la qual ha manifestat la seva tristesa per la mort de la seva primera conductora índia en un comunicat en el qual qualifica Veerath com “una inspiració per a conductors i passatgers”. El 2014, Veerath es va poder comprar el seu propi cotxe, un Ford Fiesta, gràcies a un préstec bancari.

Malgrat que Veerath era una de les poques dones que treballava en un sector predominan­tment masculí no es tenen notícies que hagués tingut problemes amb cap client: “Mai no he tingut cap mala experiènci­a amb un client. Sempre m’he sentit còmoda amb tots els passatgers i ells també han quedat sempre contents”, va declarar Veerath fa unes setmanes al portal indi de notícies The News Minute.

Segons el mateix mitjà indi, Bharathi Veerath, que treballava cada dia des de les 11 del matí fins a la 1 de la matinada, volia continuar treballant com a xofer –segons les seves pròpies paraules– mentre se sentís amb energia per fer-ho. Bharathi també pensava que eren necessàrie­s més conductore­s, ja que això no només donaria més poder individual i econòmic a les dones, sinó també perquè les dones i els clients grans solen sentir-se “més còmodes si el conductor és una dona”.

La policia ja està investigan­t les causes de la mort, encara que els primers indicis indiquen que es tracta d’un suïcidi. Segons informen diferents mitjans indis, la policia no va trobar proves ni de violència ni que la porta d’entrada a l’apartament de Veerath hagués estat forçada. Les forces de seguretat de Bengarulu mantenen de moment els dubtes perquè tampoc no s’ha trobat cap nota de suïcidi.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain