La Vanguardia (Català)

Cop contra el frau a les obres de la Sagrera

Tretze detinguts en una operació que detecta un sobrecost de 82 milions

- SANTIAGO TARÍN Barcelona

Havia de ser la joia de la corona, però s’està convertint en la vergonya de la línia. La Guàrdia Civil va entrar a les oficines d’Adif a la Sagrera (per segona vegada en dos anys) a la recerca de proves d’un sobrecost de 82 milions d’euros en la construcci­ó de tres trams de la línia de l’AVE en les proximitat­s d’aquesta estació. En l’operació s’han detingut tretze persones del gestor ferroviari dependent del Ministeri de Foment i de les constructo­res encarregad­es del projecte, set de les quals passaran a disposició judicial, segons va informar ahir el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Val a dir que, en total, es van dur a terme quinze escorcolls en oficines d’Adif, d’unions temporals d’empreses (UTE) i en domicilis particular­s de Madrid i Barcelona, a més de requerimen­ts de documentac­ió a empreses constructo­res ordenats pel jutjat d’instrucció 26 de Barcelona. La investigac­ió està dirigida pel fiscal anticorrup­ció Emilio Sánchez Ulled, que va presentar una querella pels presumptes delictes de malversaci­ó de cabals públics, falsedat en document oficial i prevaricac­ió.

Una auditoria de la mateixa Adif ha donat peu a aquesta actuació judicial. L’estació de la Sagrera és el centre de l’escàndol. El que s’investiga són tres licitacion­s properes a aquest lloc. Es tracta de la construcci­ó dels accessos viaris a la terminal, la construcci­ó de l’estructura de la mateixa estació i la construcci­ó de la plataforma de l’alta velocitat del tram entre la Sagrera i el Nus de la Trinitat. Els fets que estan sotmesos a aquesta investigac­ió s’inicien l’any 2008, però arriben gairebé fins a l’actualitat.

La Fiscalia Anticorrup­ció va informar ahir que “s’havien detectat dobles mesures que reflectien diferèncie­s substancia­ls entre l’obra certificad­a com a feta i la que en realitat s’hauria executat”. Això aniria en dues direccions: o bé l’obra directa-

ment no es va dur a terme o bé es va fer amb materials d’una qualitat inferior, tal com van posar en relleu les auditories.

Segons la Fiscalia, “s’haurien emès de forma reiterada i intenciona­l successive­s certificac­ions d’obra amb imports molt superiors a les tasques efectivame­nt fetes per les empreses contractis­tes”. Sobre això, i sempre segons el Ministeri Públic, “hi ha indicis sòlids” que es va afavorir empreses privades, que haurien percebut “sumes de diners públic molt superiors a les que realment els corresponi­a rebre”. Aquestes irregulari­tats afectarien “no només funcionari­s directamen­t relacionat­s amb les obres, sinó també diferents empleats d’empreses privades”, així com “personal directiu de les contractis­tes beneficiad­es per la desviació de diners públics”.

Les licitacion­s d’aquestes tres trams de l’AVE es van iniciar el 2008. La plataforma de la línia d’alta velocitat entre la Sagrera i el Nus de la Trinitat es va adjudicar a l’UTE formada per Acciona i Copcisa per un import de 177 milions d’euros. Les altres dues es van fer el 2010, per un valor total de 589 milions. Els accessos viaris (222 milions) es van concedir a l’UTE composta per Rubau, Copisa, FCC Construcci­ó i Ferrovial Agromán. I la de construcci­ó de la mateixa estació (366 milions) a l’UTE formada per Dragatges, Acciona, Comsa i Acsa, un projecte enorme que preveu excavació al subsòl, bombes per evitar inundacion­s, sis nivells d’edifici i l’enjardinam­ent dels voltants.

Aquesta és la segona actuació judicial per sospites de frau en la construcci­ó de l’alta velocitat a l’entorn de la Sagrera. El maig del 2014 Anticorrup­ció i la Guàrdia Civil van detenir nou directius d’Adif i de l’empresa Corsán per presumptes irregulari­tats en la construcci­ó d’un tram de via de tot just dos quilòmetre­s. L’auditoria d’Adif va revelar un sobrecost de 31 milions d’euros.

Entre els detinguts ahir hi ha directors d’obra i de contracte, a més de gerents. Segons les investigac­ions es van poder fer pagaments a directius d’Adif en efectiu i en espècies. Per exemple, un viatge a Aspen, una luxosa estació d’esquí a Colorado, als Estats Units.

En els escorcolls, la Unitat de Delinqüènc­ia Econòmica de la Guàrdia Civil de Catalunya va buscar diners en efectiu, proves

Anticorrup­ció assenyala que es van falsejar documents sobre les actuacions en tres trams de l’AVE

de regals i documentac­ió relativa a la facturació i es va ordenar el bolc del contingut dels ordinadors i dels telèfons mòbils dels sospitosos.

Adif va informar ahir en un comunicat que el 2013 va posar en marxa un paquet de mesures de control. A més, va decidir aturar el projecte perquè l’empresa pública havia “detectat irregulari­tats per part de l’adjudicata­ri de les obres entre el volum executat i el certificat”. Aquestes conclusion­s es van extreure d’una auditoria interna, lliurada a la Fiscalia perquè s’obrís una investigac­ió, que és la que ara ha provocat les detencions i els escorcolls.

El tram que està afectat per l’actuació judicial pertany a la línia que connecta Barcelona amb França. L’estació de la Sagrera ha de donar servei a cent milions d’usuaris anuals, tant de l’AVE com de mitja distància. També ha d’acollir una estació d’autobusos i dues de metro. Ahir el conseller de Territori i Sostenibil­itat, Josep Rull, va declarar que les investigac­ions judicials “no poden ser un nou pretext per eternitzar l’obra”. També va afegir que la Generalita­t no descarta personar-se com a acusació en la causa,

Actualment l’AVE que surt de Sants passa pel costat d’aquesta infraestru­ctura i la intenció és que s’hi aturi. En realitat, aquest any hauria d’entrar en funcioname­nt el complex, però la falta de treballs fa aventurar que el final del projecte és lluny. L’any 2010 el llavors ministre de Foment, José Blanco, va definir aquest projecte com “el de més envergadur­a” del seu departamen­t “a tot Espanya”. Rull va recordar ahir que aquesta és una infraestru­ctura “estratègic­a per a la ciutat de Barcelona i per al país”. Però potser el reflex del que passa és la mateixa façana de les oficines d’Adif d’allà: finestres trencades i una paret que sembla treta d’una pel·lícula dels anys cinquanta. L’estació de la Sagrera havia de ser la joia de la corona, però ara per ara aquesta joia està costant molt cara.

 ??  ?? L’arribada. Agents de la Guàrdia Civil arriben a les oficines d’Adif a la Sagrera. Els seus companys van escorcolla­r els despatxos dels responsabl­es de les obres a la recerca de la certesa que es van malversar diners públics en una obra que havia...
L’arribada. Agents de la Guàrdia Civil arriben a les oficines d’Adif a la Sagrera. Els seus companys van escorcolla­r els despatxos dels responsabl­es de les obres a la recerca de la certesa que es van malversar diners públics en una obra que havia...
 ?? JORDI ROVIRALTA ?? Escorcolls i detencions. Un dels detinguts en l’operació de la Guàrdia Civil abandona les oficines d’Adif a Barcelona
JORDI ROVIRALTA Escorcolls i detencions. Un dels detinguts en l’operació de la Guàrdia Civil abandona les oficines d’Adif a Barcelona
 ?? DAVID AIROB ??
DAVID AIROB

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain